Πίνακας Περιεχομένων
    1. Με τι «κρατάνε» την Ρωσία

    H Ρωσία σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ σκληρές κυρώσεις, όπως απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά την δίωρη βιντεοκλήση του Biden με τον Putin.

    «Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει πρωτοφανείς και καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις. Οι Ουκρανοί δεν θα το ανεχτούν, ούτε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας».

    Η προειδοποίηση του Μενέντεζ έρχεται στον απόηχο της πρωτοφανούς κλιμάκωσης. «Ανησυχούμε βαθύτατα, καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία εκπονεί σχέδια για επιθετικά βήματα εναντίον της Ουκρανίας» δηλώνει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά από διαβουλεύσεις στη Λετονία με ομολόγους του από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

    Εκτός από τα αμερικανικά στρατεύματα και τους πυραύλους Patriot που σταθμεύουν στη Βαλτική, η αποκοπή της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift και η επαναφορά των κυρώσεων στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, θα είναι μερικές από τις κυρώσεις, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία , όπως ανέφερε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden κατά την χθεσινή συνομιλία με τον Vladimir Purin,  δεν έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του. Ο Putin ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία, όπως διαβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

    Ο Biden επανέλαβε ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επιστροφή στη διπλωματία.

    Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής σταθερότητας, τις κυβερνοεπιθέσεις για καταβολή λύτρων και τη συνεργασία τους σε περιφερειακά θέματα, όπως το Ιράν.

    Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει με ποιον θα συνεργαστεί, ανέφερε ο Σάλιβαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη δίωρη βιντεοκλήση. Θα εξετάσει επίσης την πιθανότητα παροχής βοήθειας στους εταίρους της στο ανατολικό μέτωπο, στην περίπτωση μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Με τι «κρατάνε» την Ρωσία

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream-2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Σε ό,τι αφορά τον Nord Stream-2, το γεγονός είναι ότι δεν ρέει επί του παρόντος φυσικό αέριο από τον αγωγό, που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί, που σημαίνει ότι δεν είναι μοχλός πίεσης του Πούτιν. Πράγματι, είναι ένας μοχλός για τη Δύση, επειδή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», σχολίασε.

    Ο Σάλιβαν επισήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο Putin έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία. «Αυτό που έκανε σήμερα ο Biden ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει» την κλιμάκωση, πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι στην περίπτωση μιας εισβολής, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα παράσχουν αμυντική βοήθεια στο Κίεβο και θα απαντήσουν με «ισχυρές οικονομικές κυρώσεις».