Ο Olaf Scholz εξελέγη καγκελάριος από το κοινοβούλιο της Γερμανίας, με 395 ψήφους. Από το αποτέλεσμα προκύπτει ότι δεν ψήφισαν τον 63χρονο Σοσιαλδημοκράτη 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό (SPD, Πράσινοι, FDP).

    Στη συνέχεια, ο Scholz και οι 16 υπουργοί του- επτά από το SPD, πέντε από τους Πράσινους και τέσσερις από το FDP- θα μεταβούν στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ να τους αναθέσει τα νέα τους καθήκοντα.

    Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία τους στη Bundestag, προκειμένου να γίνει και επίσημα ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, διαδεχόμενος την Angela Merkel, η οποία βρίσκεται εδώ και 16 χρόνια σε αυτή την θέση. Η παράδοση της εξουσίας σηματοδοτεί το τέλος της 31χρονης πολιτικής καριέρας της.

    Το απόγευμα η Merkel θα παραδώσει την καγκελαρία στον νέο ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο 63χρονος ήταν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης.

    Η νέα τρικομματική κυβέρνηση έχει φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H αρχική της προτεραιότητα ωστόσο είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.