Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

  Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε η Νέα Ζηλανδία, η οποία θα απαγορεύσει το κάπνισμα για την επόμενη γενιά, προκειμένου τα σημερινά παιδιά να μην είναι σε θέση νομικά να αγοράσουν καπνό ή πακέτο.

  Όπως γράφει η Guardian και σύμφωβα με την υφυπουργό Υγείας Ayesha Verrall, η νέα νομοθεσία σημαίνει πως το νόμιμο όριο ηλικίας για κάπνισμα θα αυξάνεται κάθε χρόνο, δημιουργώντας μια smoke-free γενιά Νεοζηλανδών. «Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την υγεία του λαού μας», είπε η Verrall.

  Ερευνητές βρήκαν την κατάλληλη ώρα που το εμβόλιο δίνει περισσότερα αντισώματα

  Πρόκειται πάντως για ένα από τα αυστηρότερα μέτρα παγκοσμίως, για την εξάλειψη του καπνίσματος. Επί της ουσίας, γίνουν 14 ετών το 2027, όταν είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα τσιγάρα στη Νέα Ζηλανδία.

  «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν να καπνίζουν, οπότε θα καταστήσουμε αδίκημα την πώληση ή την προσφορά προϊόντων καπνού στους νέους», πρόσθεσε η υφυπουργός Υγείας.

  Τα καθημερινά ποσοστά καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία μειώνονται με την πάροδο του χρόνου – στο 11,6 τοις εκατό το 2018, από 18 τοις εκατό την προηγούμενη δεκαετία. Αλλά τα ποσοστά καπνίσματος για τους Μαορί και την Πασιφίκα ήταν πολύ υψηλότερα – 29 τοις εκατό για τους Μαορί και 18 τοις εκατό για την Πασιφίκα. «Εάν τίποτα δεν αλλάξει, θα περάσουν δεκαετίες μέχρι τα ποσοστά καπνίσματος των Μαορί να πέσουν κάτω από το 5 τοις εκατό», εξήγησε η Verrall.

  Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

  Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με μια ομάδα εργασίας των Μαορί τους επόμενους μήνες προτού παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, με στόχο αυτό να υιοθετηθεί ως το τέλος του 2022. Τα μέτρα που ανακοίνωσε, σε μια προσπάθεια να κάνει το κάπνισμα υπερβολικά ακριβό και μη προσβάσιμο, είναι η μείωση της νικοτίνης στα καπνικά είδη, ο περιορισμός των καταστημάτων όπου τα τσιγάρα θα μπορούν να πωλούνται νόμιμα και η αύξηση χρηματοδότησης στις υπηρεσίες κατά των εθισμών.

  Εφόσον εγκριθεί η νομοθεσία αυτή, θα πρόκειται για μια από τις πλέον περιοριστικές παγκοσμίως για την καπνοβιομηχανία. Το Μπουτάν έχει απαγορεύσει εντελώς την πώληση τσιγάρων, ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε το 2012 νόμο που επιβάλει τη χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα.

  Αν και τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, όπως η χρήση ομοιόμορφου πακέτου για όλα τα τσιγάρα και η φορολόγηση στις πωλήσεις τσιγάρων, έχουν μειώσει το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνηση της χώρας εκτίμησε ότι δεν αρκούν για να πετύχει τον στόχο της: λιγότερο από το 5% του πληθυσμού να καπνίζει καθημερινά ως το 2025.