Πίνακας Περιεχομένων
    1. Υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα
    2. Έχουμε ένα κρίσιμο δεκαήμερο μπροστά μας

    Ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, μίλησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναλύοντας την κρίση της πανδημίας. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της κρίσης του κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα.

    «Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω, είμαστε σε καλή θέση να το πετύχουμε αυτό την άνοιξη, χάρη σε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Pfizer.

    Ανέλυσε, μάλιστα, και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Pfizer στη Γαλλία, η οποία θα αναθέσει στη γαλλική Novasep ένα μέρος της παγκόσμιας παραγωγής του αντιικού χαπιού κατά της νόσου Covid, «Paxlovid». «Ο αμερικανικός φαρμακευτικός όμιλος θα επενδύσει περισσότερα από 520 εκατομμύρια ευρώ στη Γαλλία σε διάστημα πέντε ετών», υποστηρίζει ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

    Ο Αλβέρτος Μπουρλά εξηγεί πως με την κίνηση αυτή, η εταιρεία ενισχύει τις παραγωγικές της ικανότητες, μέσω της συμφωνίας της με τη Novasep, η οποία θα παρασκευάσει το Paxlovid, το χάπι κατά της Covid, στο εργοστάσιό της στο Mourenx. Αυτή η θεραπεία θα μείωνε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών κατά 89% εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου Covid, σύμφωνα με την Pfizer.

    Στην ερώτηση γιατί η Pfizer προτίμησε να κάνει μία μεγάλη επένδυση στη Γαλλία, ο Albert Bourla απαντάει χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας άνοιξε τις πόρτες, καλωσορίζοντας τις ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές επενδύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν κατέστησαν τη Γαλλία μία χώρα πολύ ανταγωνιστική. Επιπλέον, η τεχνογνωσία στις τεχνολογίες του τομέα υγείας είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη».

    Υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα

    Ήδη εδώ και μέρες παρατηρείται μείωση στα κρούσματα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, να λέει ωστόσο πως το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

    «Η ανάλυση των λυμάτων της Αθήνας δείχνει μια μικρή ύφεση κάτω από 20% αυτή την εβδομάδα. Αυτό προφανώς δεν είναι σε συνάρτηση με τη μείωση που βλέπουμε στην κλινική επιτήρηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα λύματα βλέπουμε το συνολικό ιικό φορτίο που υπάρχει στην κοινότητα, δηλαδή και των ασυμπτωματικών που συνήθως διαφεύγουν της κλινικής επιτήρησης. Υπάρχει περισσότερη διασπορά, αλλά διαφαίνεται μια ύφεση και στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, στα τέλη Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα έχουμε μια σοβαρή αποκλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η επικράτηση της Όμικρον αγγίζει το 95% και υπογράμμισε ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει καθολικά ως προς τη Δέλτα, αλλά και το 80% όσων νοσούν με την Όμικρον.

    Έχουμε ένα κρίσιμο δεκαήμερο μπροστά μας

    Αν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε η Όμικρον θα έχει φτάσει στο πικ της. Σε αντίθετη περίπτωση, σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε μία ή δύο εβδομάδες ακόμη για την κορύφωση. Όλα δείχνουν όμως πως υπάρχει ευτυχές σενάριο, εξού και εξετάζεται η χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα.

    Το σίγουρο είναι πως υπάρχει ακόμα πίεση στο σύστημα Υγείας. «Πριν από τις γιορτές οι εισαγωγές στις ΜΕΘ είχαν υποχωρήσει. Τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφεται μικρή άνοδος. Ακόμη δεν είναι ανησυχητική, γιατί δεν βλέπουμε η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις απλές κλίνες COVID να επιβαρύνει τις Μονάδες», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής.