Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ποιος είναι ο Alexander Dugin

    Τον γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών μέσων κάνει σήμερα η δολοφονία της κόρης του Alexander Dugin, στενό σύμβουλο του Vladimir Putin. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο telegram, απεικονίζεται ο ίδιος σε κατάσταση σοκ, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στο σημείο όπου βρίσκεται το φλεγόμενο αυτοκίνητο.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπήρχε βόμβα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η κόρη του, Darya Dugina, ωστόσο αυτό ανήκε στην πατέρα της. Λέγεται πως είναι αρκετό πιθανό ο κύριος στόχος της επίθεσης να ήταν μάλλον ο ίδιος ο Alexander.

    Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό μέσο 112, η Dugina και ο πατέρας της επρόκειτο να επιστρέψουν στη Μόσχα με το ίδιο αυτοκίνητο. Όμως ο Dugin, τελευταία στιγμή αποφάσισε να ταξιδέψει ξεχωριστά. Ορισμένοι αξιωματούχοι που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου κατηγόρησαν αμέσως το Κίεβο για την έκρηξη.

    Ο Alexander Dugin τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορίας. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται και η Ουκρανία.

    Στο μεταξύ, η 30χρονη Darya Dugina, δημοσιογράφος, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση.

    Ποιος είναι ο Alexander Dugin

    Ο Alexander Dugin θεωρείται άνθρωπος του Putin, χαρακτηρίζεται ως υπερεθνικιστής ενώ σύμφωνα με το CNN του πιστώνεται και ο ρόλος του «αρχιτέκτονα», του «πνευματικού οδηγού» της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι ο άνθρωπος που το περιοδικό Foreign Affairs χαρακτήρισε «εγκέφαλο του Putin»

    Ο ίδιος ήταν κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον είχε χαρακτηρίσει ως «υπεύθυνο ή συνένοχο σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Dugin ήταν ηγέτης της Ευρασιατικής Ενωσης Νέων, η οποία στρατολογούσε άτομα με στρατιωτική και μαχητική εμπειρία για να πολεμήσουν για λογαριασμό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και δήλωσε ότι έχει μυστική παρουσία στην Ουκρανία».

    Σε μια συνέντευξη στο CNN το 2017, ο Dugin παρατήρησε πολλές ομοιότητες μεταξύ των ιδεών του και εκείνων του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Ανέφερε δε για την την ομιλία της ορκωμοσίας του Trump πως ήταν «σαν να το έγραφα εγώ».

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ενεργειακή κρίση: 30.000 ένοπλοι θα περιπολούν στο σκοτεινό Παρίσι από το φθινόπωρο

    Ο καύσωνας χτυπάει ταυτόχρονα τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – Ντόμινο οι συνέπειες

    Επισιτιστική κρίση: Πολύ δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται