Πίνακας Περιεχομένων
  1. Νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

  Στην Ουκρανία μετέβησαν Αμερικάνοι αξιωματούχοι, για πρώτη φορά, μετά την έναρξη του πολέμου. Ακόμα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Antony Blinken και Lloyd Austin, βρέθηκαν στο Κίεβο. Ανακοίνωσαν την παροχή νέας βοήθειας άνω των 700 εκατ. δολαρίων, την επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία και τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα.

  Ο Joe Biden αναμένεται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Bridget Brink, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία. Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας θα γίνει σταδιακά, καθώς δεν υπήρχε πρεσβευτής από τότε που ανακλήθηκε η Marie Yovanovitch τον Μάιο του 2019.

  «Θα ξεκινήσουν στη συνέχεια τη διαδικασία εξέτασης του τρόπου με τον οποίο θα ανοίξουμε ξανά την ίδια την πρεσβεία στο Κίεβο, νομίζω ότι αυτό θα γίνει σε μερικές εβδομάδες. Το κάνουμε εσκεμμένα. Το κάνουμε προσεκτικά έχοντας κατά νου την ασφάλεια του προσωπικού μας» είπε ο Blinken.

  Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία και στη συνέχεια μετέβησαν οδικώς στο Κίεβο, όπου συναντήθηκαν με τον Volodymyr Zelensky και τους υπουργούς Εξωτερικών κι άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους στο Κίεβο την Κυριακή, καθιστώντας τους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που έχουν ταξιδέψει στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.  Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σε άγνωστη τοποθεσία κοντά στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα, ο Austin είπε ότι ήταν «μια πολύ παραγωγική συνάντηση» και μια «συναρπαστική συνεδρίαση».

  Νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

  Ακόμα, από τα 700 εκατ. δολάρια που θα δοθούν στην Ουκρανία, τα 300 εκατ. θα τους δώσουν την δυνατότητα να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια, για να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.

  Σήμερα ολοκληρώνεται και η εκπαίδευση 50 Ουκρανών στη χρήση πυροβόλων Howitzer, τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, John Kirby.

  Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, είπε την Κυριακή ότι η Ρωσία «προσπαθεί να ερημώσει την ανατολική Ουκρανία», εν μέσω σφοδρών μαχών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία αποκάλυψε ότι ο στόχος της εισβολής της στην Ουκρανία είναι να πάρει τον «πλήρη έλεγχο» στη νότια Ουκρανία καθώς και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η οποία είναι η πρώτη γραμμή της σύγκρουσης της χώρας με τη Ρωσία από το 2014.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Ουκρανία: Συμπληρώθηκαν 2 μήνες εισβολής – Το Ντόνμπας και η Μαριούπολη στο επικέντρο των επιθέσεων

  Σανγκάη: «Χλωμή» η χαλάρωση των μέτρων – Τους 48 έφτασαν οι νεκροί

  Μαριούπολη: Νέο ομαδικό τάφο αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες – Νέες εξελίξεις στην Ουκρανία