Άνοιξε ξανά η Μύκονος από σήμερα στις 06:00 τα ξημερώματα, χωρίς να γίνει κάποια βαρύγδουπη ανακοίνωση. Ωστόσο, το νησί εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση, ενώ αν παρατηρηθούν φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται ένα νέο κλείσιμο. Κάτι που οι επιχειρηματίες δεν θέλουν με τίποτα για ευνόητους λόγους.

  Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ελάχιστη μείωση στα κρούσματα, ωστόσο τα πάρτι σε πολυτελή πολυτελή γιοτ και βίλες αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» και προκαλούν προβληματισμό, λόγω της αδυναμίας αυστηρού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, παρά το γεγονός ότι η μουσική είχε μπει είχε απαγορευθεί και δεν υπήρχε τόσος συνωστισμός.

  Τα νησιά που είναι λίγο πριν το κόκκινο

  Η Μύκονος έκανε την αρχή, όμως δεν είναι το μοναδικό νησί που παρατηρήθηκε αύξηση στα κρούσματα. Ένα εξ αυτών και η Πάρος, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους σε καταστήματα, ειδικά όταν υπάρχει συνωστισμός.

  Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 2.000 ευρώ και κλείσιμο επτά ημερών, σε 8 νυχτερινά καταστήματα, επτά στην Πάρο και ένα στην Αντίπαρο, όπου εντοπίστηκαν όρθιοι πελάτες, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται στα 20.000 ευρώ και 15 ημέρες λουκέτο.

  Τα επιπλέον νησιά που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» είναι η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κρήτη και έπονται η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, με την αρμόδια επιτροπή να κρίνει τις επόμενες ημέρες αν και σε αυτά είναι απαραίτητη η λήψη περιοριστικών μέτρων τύπου Μυκόνου ή ένα μοντέλο με αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα σε κέντρα διασκέδασης με συνωστισμό και όρθιους.

  Σημειώνεται πάντως ότι στα συγκεκριμένα νησιά είναι αυξημένα και τα ενεργά κρούσματα όπως και οι στενές επαφές τους που είναι σε καραντίνα. Ειδικότερα, στην Πάρο ανέρχονται σε 100, στη Σαντορίνη σε 86, στη Ρόδο σε 133, στο Ηράκλειο σε 407, στα Χανιά σε 140, στη Ζάκυνθο σε 147, στην Κέρκυρα σε 362.

  Τι προτείνουν οι επιστήμονες 

  Το φαινόμενο της «κοινωνικής φούσκας» προτείνουν οι επιστήμονες, δηλαδή πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα, που θα είναι πάντα η ίδια και δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.