Η Αντζελίνα Τζολί έχει περάσει πολύ καλύτερες ημέρες, από αυτές που διανύει το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το πολύκροτο διαζύγιο της με τον Μπραντ Πιτ. Η δικαστική τους διαμάχη για τη κηδεμονία των παιδιών τους, βρήκε «νικητή» τον ηθοποιό, απόφαση που προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στην Τζολί. Οι μπελάδες, όμως, φαίνεται να συνεχίζουν για την ίδια. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο μπήκε η κηδεμονία του Μάντοξ, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τη νόμιμη οδό.

  Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Τα Κλεμμένα Παιδιά», ο Σάραθ Μουνχ, που διευθύνει μια ΜΚΟ στην Καμπότζη, μίλησε στην Daily Mail και έδωσε κάποιες πολύ σημαντικές πληφορορίες. Αρχικά, το εν λόγω ντοκιμαντέρ καταπιάνεται και διερευνά το κατά πόσο τα μωρά στην Καμπότζη, είχαν κλαπεί από τις οικογένειες τους προκειμένου να δοθούν για υιοθεσία. Πίσω από την σκηνοθεσία κρύβεται η 21χρονη Ελίζαμπεθ Τζέικομπς, η οποία επανεξετάζει τον ισχυρισμό πως «φτωχές οικογένειες της Καμπότζης έπεφταν θύματα των δικτύων διακίνησης μωρών».

  Οι γονείς της Ελίζαμπεθ χρησιμοποίησαν την πράκτορα υιοθεσίας Λόριν Γκαλίντο, την ίδια γυναίκα που χρησιμοποίησε η Τζολί για να υιοθετήσει τον Μάντοξ, το 2002. Εκείνη την εποχή, η Γκαλίντο και η αδερφή της Λιν Ντέβιν, διοικούσαν ένα γραφείο υιοθεσίας που ονομάζεται Seattle International Adoptions και λίγο μετά την υιοθέτηση του Μάντοξ βρέθηκαν αντιμέτωπες με ποινικές κατηγορίες.

  Η Ντέβιν έλαβε πρόστιμο 150.000 δολαρίων για παραποίηση εγγράφων για την απόκτηση βίζας στις ΗΠΑ για «ορφανά», ενώ η Γκαλίντο φυλακίστηκε για 18 μήνες το 2004 για το ίδιο έγκλημα και ξέπλυμα χρήματος. Όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες έκλεισαν τις υιοθεσίας από την Καμπότζη με την Αντζελίνα Τζολί να λέει ότι δεν γνώριζε τίποτα για το παράνομο εμπόριο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως ο Μάντοξ δεν ήταν ορφανός.

  (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

  Σάραθ Μουνχ: «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μάντοξ ήταν ορφανός».

  Σε συνέντευξη του στην Daily Mail, ο Μουνχ που έγινε στενός φίλος με την διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, όταν εκείνη επισκεπτόταν την χώρα, ανέφερε πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υιοθεσία, υπογράφοντας νομικά έγγραφα ως πραγματικός πατέρας του Μάντοξ. Ο λόγος της ψεύτικης πατρότητας, ήταν για να βοηθήσει να εγκριθεί η υιοθεσία πιο γρήγορα από τα δικαστήρια της Καμπότζης. Ωστόσο, δεν έδωσε σαφή εξήγηση για το κατά πόσο η Αντζελίνα Τζολί γνώριζε την αλήθεια.

  «Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μάντοξ ήταν ορφανός, παρόλο που προήλθε από ορφανοτροφείο. Τουλάχιστον ένας από τους γονείς ήταν πιθανώς ζωντανός τη στιγμή της υιοθεσίας. Αλλά δεν έκανα ποτέ αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις, κανείς δεν τις έκανε. Αυτό συνέβαινε πολύ στην Καμπότζη. Υπήρχαν πολλά μωρά που έμεναν στα ορφανοτροφεία ή πουλήθηκαν σε αυτά από τους γονείς τους επειδή δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μουνχ.

  Εκείνη την εποχή, ο Κεκ Γκαλίμπρου, επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Licadho, ο οποίος ερεύνησε την υιοθεσία, είπε: «Είμαι βέβαιος ότι αυτό το παιδί δεν είναι ορφανό και δεν εγκαταλείφθηκε». Ωστόσο, η 46χρονη Αντζελίνα Τζολί, φημολογείται ότι προσπάθησε όσο μπορούσε να επαληθεύσει πως ο Μάντοξ δεν είχε εν ζωή γονείς και πάντα πίστευε πως ήταν ορφανός. Όπως είχε δηλώσει η ηθοποιός: «Δε θα έκλεβα ποτέ μια μητέρα από το παιδί της. Μπορώ μόνο να φανταστώ πόσο φοβερό θα ήταν αυτό».

  Αλλά ο Μουνχ είπε στην Daily Mail: «Όταν πρόκειται για χρήματα, όλα είναι δυνατά. Αυτό άκουγα διαρκώς την εποχή που ήμουν με την Αντζελίνα Τζολί. ‘Κάντο να γίνει’. Η Αντζελίνα δεν συμμετείχε προσωπικά. Ήταν άλλοι γύρω της που χειρίζονταν τη διαδικασία και μου ζήτησαν να βοηθήσω».

  Όσον αφορά το ντοκιμαντέρ, ο Μουνχ είπε πως: «Ελπίζω να αποκαλύψει ολόκληρο το σύστημα υιοθεσίας στην Καμπότζη εκείνη την εποχή. Αλλά δε θέλω ο Μάντοξ να πληγωθεί συναισθηματικά από όλο αυτό. Η υιοθεσία του έγινε αποδεκτή από το νόμο, αλλά μέχρι σήμερα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά εάν ήταν ορφανός, δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να το κάνει. Αλλά δε θέλω να καταστραφεί από όλο αυτό που θα αποκαλυφθεί. Θέλω ο Μάντοξ να έχει μια καλή ζωή και ένα λαμπρό μέλλον. Τρέφω πολύ μεγάλη αγάπη γι’ αυτόν και την Αντζελίνα Τζολί, παρόλο που έχω χρόνια να τους δω».

  Η τελευταία φορά που είδε την Αντζελίνα Τζολί ήταν το 2003, όταν επισκέφθηκε την Καμπότζη με τον Μάντοξ, και επίσημα ως γιος της. Πριν πραγματοποιηθεί η υιοθεσία, η ηθοποιός περνούσε πολύ χρόνο στη χώρα, επισκεπτόμενη τα προγράμματά της ΜΚΟ. Μάλιστα, παρείχε 300.000 δολάρια χρηματοδότησης στην ΜΚΟ του, με σχέδια να δωρίσει άλλα 1,2 εκατομμύρια δολάρια και συχνά πήγαινε να δει το έργο του στην επαρχία Μπαταμπάνγκ. Ο Μουνχ, πλέον δεν βρίσκεται στη χώρα αφού την εγκατέλειψε το 2017, φοβούμενος για τη ζωή του λόγω των πολιτικών του δραστηριοτήτων ενάντια στην κυρίαρχη κυβέρνηση. Ζει τώρα στον Καναδά με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά.

  Φωτογραφίες: GettyImages