Όποιος δεν έχει μυαλό, συλλαμβάνεται. Το να βρεθεί κανείς στο Άουσβιτς θεωρείται μια εμπειρία ζωής και δεν είναι για να την πάρει ελαφρά τη καρδία. Υπάρχει ένα σκληρό παρελθόν εκεί, υπάρχει πόνος, υπάρχουν αθώες ψυχές που χάθηκαν. Όποιος εισέρχεται οφείλει να δείχνει τον απαραίτητο σεβασμό στη μνήμη των πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί. Σίγουρα δεν μπορεί να αναπαριστά ναζιστικές χειρονομίες.

    Μια Ολλανδή τουρίστρια πήγε στο Άουσβιτς με τον σύντροφό της και του ζήτησε να την βγάλει μια φωτογραφία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Για κάποιο λόγο θεώρησε πως θα είχε πλάκα να υποδυθεί κάποιον Ναζί και πόζαρε με το χέρι σε έκταση όπως το έκαναν όλοι στο Γ΄Ράιχ όταν φώναζαν «Heil Hitler». Μάλιστα, έκανε αυτή την κίνηση ακριβώς μπροστά από την πύλη που φέρει την επιγραφεί «Arbeit Macht Frei (Η δουλειά σε ελευθερώνει)». Η αστυνομία που βρίσκεται εκεί τη συνέλαβε και την οδήγησε στο τμήμα με την κατηγορία της ναζιστικής προπαγάνδας.

    Η 29χρονη είπε στην απολογία της στην αστυνομία ότι δεν είναι ναζί και πως το έκανε για πλάκα γι΄αυτό και τελικά δεν παρέμεινε υπό κράτηση. Συμφώνησε όμως να πληρώσει πρόστιμο για την πράξη της. Είναι συχνά πάντως περιστατικά όπως αυτό στο Άουσβιτς. Το 2013 μια παρέα Τούρκων φοιτητών συνελήφθη για την ίδια ακριβώς πράξη. Η ποινή τους ήταν πιο σκληρή γιατί είχαν καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση, είχαν αποκλειστεί από την περιοχή για μια 3ετία και είχαν πληρώσει και πρόστιμο.

    Το Άουσβιτς χτίστηκε στην πολωνική πόλη Όσβιεκιμ και λειτούργησε για 4.5 χρόνια αποτελώντας το σύμβολο της ναζιστικής φρίκης, με 1.1 εκατομμύρια νεκρούς, κατά 85% Εβραίοι που πέθαναν σε θαλάμους αερίων, από εξαντλητική εργασία στο χιόνι ή από ιατρικά πειράματα.

    Πηγή: BBC