Πίνακας Περιεχομένων
    1. Μακρόν: Εκβιάζει ο Πούτιν με τα πυρηνικά
    2. Χάος στη Ρωσία μετά την επιστράτευση

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, συντηρεί εξίσου τις πυρηνικές απειλές που έχει εκφράσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Αναφορικά με τα όσα έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα» σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μετά τα δημοψηφίσματα που έχουν προκηρυχθεί για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.

    «Κύριε Πούτιν, πάρτε όσους στρατιώτες θέλετε αλλά πώς θα τους εκπαιδεύσετε;»

    «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», έγραψε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το δυτικό κατεστημένο, γενικά όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο. Δεν υπάρχει επιστροφή».

    Μακρόν: Εκβιάζει ο Πούτιν με τα πυρηνικά

    Για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν στη Ρωσία, την πυρηνική απειλή από την πλευρά του Ρώσου προέδρου και την ανάγκη να τερματιστεί την κρίση «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»«, μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν στο γαλλικό κανάλι BFMTV, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    «Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας την απόφαση για στρατολόγηση 300.000 εφέδρων στη Ρωσία, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» – συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών – στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν. Και το τρίτο πράγμα, η Ρωσία απομονώνεται διπλωματικά».

    Για τον Μακρόν, η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι». «Δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία και να πείσουμε και άλλες χώρες να μας ακολουθήσουν, προκειμένου να αυξσουμε την πίεση. Η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα υπό πίεση, αλλά πρέπει να πιέσουμε τους εαυτούς μας να αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις συνθήκες για την ειρήνη. Δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Θα τελειώσει μόνο γύρω από ένα τραπέζι. Δεν μπορούμε να μείνουμε σε μια ανεξέλεγκτη διαδικασία».

    Χάος στη Ρωσία μετά την επιστράτευση

    Την ίδια ώρα, στη Ρωσία γίνονται διαδηλώσεις μετά το διάγγελμα του Πούτιν, ενώ ουρές νέων ανδρών έχουν σχηματιστεί στα σύνορα με τη Γεωργία, προκειμένου να διαφύγουν.

    Για σχεδόν επτά μήνες, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν απλώς να αγνοήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, για πολλές οικογένειες, ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα του σπιτιού τους. «Αυτό είναι που φοβόμασταν όλοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», δήλωσε μια μητέρα, που πιστεύει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.

    Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την έξοδο νεαρών ανδρών που αποφεύγουν την επιστράτευση, πολλοί πιστεύουν όμως ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα αργήσει πολύ.