Μαρτυρίες από τον Έβρο έρχονται να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες για βίαια και παράνομα pushbacks, που περιλαμβάνουν απειλές, ξυλοδαρμούς και πλιάτσικα σε βάρος όσων ζητούν άσυλο.

  Έξι πρόσφυγες μίλησαν στο βρετανικό μέσο The Guardian, το οποίο και έδωσε στην δημοσιότητα τις μαρτυρίες τους.

  Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ενώ ζούσαν στα στρατόπεδα των συνόρων στον Έβρο, τους ξυπνούσαν μέσα στα χαράματα και τους ανάγκαζαν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις pushbacks προς την Τουρκία. «Μας είχαν κλειδωμένους στα στρατόπεδα και μας έβγαζαν έξω μόνο για να συμμετέχουμε στα pushbacks βαρκών με άλλους πρόσφυγες» αναφέρει ένας από τους μάρτυρες. Σύμφωνα με τους ίδιο, η ελληνική αστυνομία είναι αυτή που έκανε τα pushbacks.

  «Ήταν μία παγίδα. Ψάχναμε να ζητήσουμε άσυλο όταν ένας Σύριος που ζούσε σε ένα κοντέινερ δίπλα στον αστυνομικό σταθμό μας εξαπάτησε ότι με το να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του θα μας δοθεί άσυλο. Αυτό που έγινε όμως, είναι να μας χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρουμε παράνομα άλλους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία».

  Οι έξι πρόσφυγες που προέβησαν στις εν λόγω αποκαλύψεις κατάγονται από την Συρία και το Μαρόκο και περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «σκλάβους» στην υπηρεσία του ελληνικού κράτους.

  «Μας υποσχέθηκαν ότι με το να συμμετέχουμε στα pushbacks θα μας προσφέρουν άσυλο για ένα μήνα στην Ελλάδα».

  Ακόμη, μιλούν για ακραία βιαιότητα της ελληνικής αστυνομίας προς τους πρόσφυγες, πριν τους στείλουν πίσω με τις βάρκες τους στην Τουρκία. Αναφέρουν ότι έγιναν μάρτυρες ξυλοδαρμών σε πρόσφυγες ενώ σε μερικούς πρώτα τους έπαιρναν ως λάφυρα ό,τι πολύτιμο είχαν μαζί τους και μετά τους επέστρεφαν στις πολυπληθείς βάρκες με τις οποίες έφταναν στη Ελλάδα.

  Το ρεπορτάζ του The Guardian έγινε σε συνεργασία με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München. Τα μέσα αυτά ισχυρίζονται ότι υπάρχουν απτές αποδείξεις για όσα ισχυρίζονται οι 6 πρόσφυγες ενώ έχει επιβεβαιωθεί η διαμονή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Έβρο.

  Πήραν το θάρρος να μιλήσουν για όσα έχουν ζήσει και έχουν δει με προτροπή της ομάδας στο Facebook Consolidated Rescue group που απευθύνεται αποκλειστικά σε πρόσφυγες ενημερώνοντας τους για τα δικαιώματα τους και άλλα ζητήματα που μπορεί να τους αφορούν.

  Οι αναφορές σε pushbacks έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Μάρτιο του 2020 όταν χιλιάδες άτομα έφτασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, τότε που ο Recep Tayyip Erdoğan ανακοίνωσε ότι «άνοιξε τις πύλες» προς την Ευρώπη, λόγω τεράστιας συγκέντρωσης προσφύγων στην γειτονική χώρα.

  Οι ελληνικές Αρχές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επανελλημένως αρνηθεί ότι συμμετέχουν σε παράνομα pushbacks, χαρακτηρίζοντας τις μεταναστευτικές πρακτικές του ελληνικού κράτους «αυστηρές αλλά δίκαιες».

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Θεσσαλονίκη: Το δράμα πίσω από την αυτοκτονία της μητέρας και του γιου της

  G7: Μετά τη Ρωσία, η Κίνα – Το πρότζεκτ που τα βάζει με τον Xi Jinping

  G7: Ο λόγος που απαγορεύουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία