Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πολιτική Προστασία: Σύσταση στους Αθηναίους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

    Πριν προλάβουν να λιώσουν τα χιόνια, η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο «κύμα» κακοκαιρίας από τις πρώτες πρωινές ώρες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη αναμένονται από το βράδυ του Σαββάτου τα πιο ισχυρά φαινόμενα της νέας κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών. Το λιώσιμο των πάγων και οι ισχυροί άνεμοι στην Αττική, ίσως προκαλέσουν προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα τη νύχτα, προειδοποιεί ο Γιάννης Καλλιάνος.

    Για ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα στην Αττική προειδοποιεί ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές γύρω από την Πάρνηθα, τον Υμηττό και τον Κιθαιρώνα. Μεγάλη προσοχή απαιτείται και σε περιοχές, όπου δεν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια.

    Οι έντονες βροχές, τις επόμενες ώρες, θα επηρεάσουν Θεσσαλία, Στερεά, Νότια Εύβοια, Σποράδες, Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

    Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι θα λιώσουν τα χιόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα – από τη Θεσσαλία μέχρι και την Πελοπόννησο – με κίνδυνο πλημμυρικών φαινόμενων, σε περιοχές κοντά σε υψηλά υψόμετρα.

    Προς το βράδυ θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στην Αττική, στα επτά με οκτώ και τοπικά στα 9 μποφόρ.  Οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα σημειώνονται πάνω από τα 600 μέτρα υψόμετρο, ενώ δεν αποκλείονται και οι χαλαζοπτώσεις. Γίνεται μάλιστα λόγος για βροχοθύελλες.

    Πολιτική Προστασία: Σύσταση στους Αθηναίους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

    Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά τις 11 το πρωί, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν πρόσκλησης προς το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Η σύσκεψη, διεξήχθη παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

    Σκοπός της σύσκεψης, ήταν η τελική αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίς», συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

    Ειδικότερα για την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και παραμένουν σημαντικές συγκεντρώσεις χιονιού, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

    Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ο Στέλιος Πέτσας, έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη αφαίρεσης του χιονιού, λήψης προληπτικών μέτρων καθαρισμού φρεατίων και απομάκρυνσης πεσμένων κλαδιών και δέντρων, για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε η πλήρης ετοιμότητα όλων των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΓΕΕΘΑ στις περιοχές όπου αναμένονται καιρικά φαινόμενα, για την άμεση και συντονισμένη επέμβασή τους, όπου κριθεί απαραίτητη.

    Επιπλέον, ελήφθη απόφαση και έχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ, για απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας», στο τμήμα από Κόρινθο ως Καλαμάτα και από ώρα 13.00 σήμερα έως 08.00 αύριο, Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού  που εκδόθηκε χθες, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ της Παρασκευής (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

    Πιο αναλυτικά, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η ένταση τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

    Καταιγίδα Ana: Βιβλικές καταστροφές στη Νότια Αφρική – Τουλάχιστον 77 νεκροί

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.