Πίνακας Περιεχομένων
  1. O Biden πρέπει να διαχειριστεί μια «ψυχρή» σχέση Ρωσίας – Κίνας

  Η συνομιλία του Joe Biden με τον Xi Jinping θα γίνει σε ένα πιθανό σημείο καμπής για τους δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, μετά την εκκολαπτόμενη εταιρική σχέση μεταξύ του Xi και του Vladimir Putin. Η Κίνα και η Ρωσία φαίνεται να ενδυναμώνουν τις σχέσεις τους για να περιορίσουν την παγκόσμια δύναμη των ΗΠΑ.

  Η απάντηση της Κίνας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ανησυχητική για τους δυτικούς παρατηρητές. Το Πεκίνο, ωστόσο, φαίνεται να μην την υποστηρίζει πλήρως ούτε να αντιτίθεται άμεσα. Η συνάντηση μεταξύ των βοηθών των δύο ηγετών διήρκεσε επτά ώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τον Biden να ανησυχεί όταν ο Κινέζος ομόλογός του είπε ότι «δεν πιστεύει ότι οι δημοκρατίες μπορούν να διατηρηθούν στον 21ο αιώνα».

  Οι δύο τους δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο από τότε που ανέλαβε ο Biden. O Xi δεν έχει εγκαταλείψει την Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, συνομιλούσαν μόνο σε διαδικτυακές διασκέψεις ή στο τηλέφωνο. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Biden έχει πρόθεση να επικεντρώσει εκ νέου την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την Ασία, όπου θεωρεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως την πρόκληση του επόμενου αιώνα.

  Η Κίνα εξετάζει εάν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, κάτι που ακόμα αρνούνται και οι δύο πλευρές. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι ο Xi ταράχτηκε από τη ρωσική εισβολή – την οποία δεν είχε προβλέψει- και τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού.

  Αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η Κίνα θα στείλει τανκς και τζετ, πιστεύει ότι μπορεί να προμηθεύσει τα ρωσικά στρατεύματα με γεύματα, πυρομαχικά, ανταλλακτικά ή άλλο εξοπλισμό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την Ρωσία από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων μέσω οικονομικής στήριξης.

  Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Biden θέλει να τονίσει τα αρνητικά της βοήθειας στον πόλεμο της Ρωσίας, είτε μέσω στρατιωτικής είτε οικονομικής βοήθειας. «Θα καταστήσει σαφές ότι η Κίνα θα φέρει την ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες κάνει για να στηρίξει την επιθετικότητα της Ρωσίας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις», είπε ο Antony Blinken.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ξεπέρασε τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και το εμπόριο με τις ΗΠΑ τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κίνας. Από την άλλη το εμπόριο με τη Ρωσία είναι πιο περιορισμένο, λίγο κάτω από τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιθανές κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της χώρας, μπορεί να την καταστρέψουν.

  O Biden πρέπει να διαχειριστεί μια «ψυχρή» σχέση Ρωσίας – Κίνας

  Οι δύο πλευρές, Ρωσία και Κίνα, «αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ». Οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν τονίσει την σχέση τους, που χαρακτήρισαν «χωρίς όρια» κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Xi, όμως, ζυγίζει την στάση που θα κρατήσεις στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Ξεκίνησε με την άρνηση μιας εισβολής και έφτασε στην προσπάθεια αποφυγής της καταδίκης από τη Δύση. Τα βήματά του παρακολουθήθηκαν στενά από τον Λευκό Οίκο και τα μηνύματα που στέλνει είναι ανάμεικτα. Όταν η Κίνα απείχε από μια επίπληξη των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ρωσίας, θεωρήθηκε ως ένδειξη αποστασιοποίησης του Πεκίνου. Από την άλλη, στηρίζουν έμπρακτα τη Μόσχα, ενισχύοντας τη ρωσική παραπληροφόρηση.

  Ακόμα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Κίνα φαίνεται να αναπτύσσει τις επεκτατικές τις δράσεις. Το Πεκίνο πρόσφατα ενίσχυσε τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στη Ταιβάν και προειδοποίησε για την αμερικανική υποστήριξη. Στις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπήρχαν φόβοι ότι η εισβολή της Ρωσίας θα μπορούσε να προμηνύει μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ενιαία απάντηση στη Ρωσία μπορεί να αναγκάσει την Κίνα να επανεξετάσει τα σχέδια που είχε για την Ταϊβάν.

  Πηγή: CNN

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις εκρήξεις κοντά στη πόλη Lviv-130 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μαριούπολη

  Ρωσία: Τα 10 μειονεκτήματα του στρατού της απέναντι στην Ουκρανία

  Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε κτήριο 16 ορόφων στο Κίεβο – Ο Putin προαναγγέλλει «αυτοκάθαρση» της ρωσικής κοινωνίας