Το χρονικό των σκανδάλων με πρωταγωνιστή τον Boris Johnson συνεχίζεται, με νέα δεδομένα που αφορούν αυτή τη φορά το ίδιο το παλάτι του Μπάκιγχαμ, να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού και να τον φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην παραίτηση του.

    Εδώ και αρκετές ημέρες, απασχολεί την κοινή γνώμη το γεγονός ότι ο Johnson συμμετείχε σε δεκάδες κορονοπάρτι, την ώρα που ο ίδιος είχε βάλει σε ισχύ αυστηρό lockdown σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη του σκανδάλου προκάλεσε την οργή των πολιτών αλλά και πολλών κυβερνητικών μελών του Συντηρητικού κόμματος.

    Για αρκετές εβδομάδες, ο Boris Johnson και οι έμπιστοι του, περίμεναν να κοπάσει η θύελλα του σκανδάλου και αρνούνταν να απαντήσουν ακόμα και τις πιο απλές ερωτήσεις, αν αυτές αφορούσαν τα πάρτι στα οποία συμμετείχε.

    Βρετανία: Πολιτικό χάος από το κορονοπάρτι – Πιέσεις για παραίτηση Boris Johnson

    Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, αφού αποκαλύφθηκε άλλο ένα πάρτι, εκείνο στον κήπο της Downing Street, κατά τη διάρκεια του πρώτου και αυστηρότερου lockdown, ο ίδιος, αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να παραδεχτεί ότι παρευρέθη στην συγκεκριμένη εκδήλωση.

    Την Παρασκευή, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, όταν η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε πως το βράδυ πριν την κηδεία του Πρίγκιπα Φιλίππου, συμμετείχε σε ένα ακόμα πάρτι. Τότε, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων, μέχρι και η ίδια η βασίλισσα είχε αναγκαστεί να θρηνήσει μόνη τον αποθανόντα σύζυγο της, κλεισμένη στο Κάστρο του Windsor.

    Αν και η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη από την Βασίλισσα, η κατάσταση δεν φαίνεται να διορθώθηκε.

    Παρά τη χαμηλή δημοφιλία του στα τελευταία poll, την δημόσια οργή προς το πρόσωπο του αλλά και το κόμμα που εκπροσωπεί, το πιο πιθανό είναι πως προς το παρόν, η Βρετανία, θα πρέπει να ανεχτεί τον Boris Johnson.

    «Αν οι Συντηρητικοί εμμείνουν στην άποψη τους να απομακρύνουν από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα τον Johnson, θα πρέπει να τον αντικαταστήσουν με κάποιον ο οποίος θα επανασυστήσει ένα κόμμα το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2010», δήλωσε ο Will Jennings, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

    Επίσημος εκπρόσωπος του κόμματος των Συντηρητικών, δήλωσε πως θα χρειαστεί χρόνος να εξηγήσουν σε έναν νέο ηγέτη το πώς θα υλοποιηθεί το Brexit, υπόσχεση η οποία οδήγησε το 2019, τον Johnson στην νίκη.

    Όσο για τις προθέσεις του ίδιου του Johnson, ένας άλλος επίσημος εκπρόσωπος του κόμματος του, δήλωσε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί με τίποτα να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του, οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια για την απομπομπή του, θα αποδειχτεί μεγάλη πρόκληση.

    «Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται εκτενής έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι συγκεκριμένες μαζώξεις στις οποίες συμμετείχε ο πρωθυπουργός, καθώς και ο σκοπός τους. Οι σχετικές απαντήσεις θα αναγγελθούν δημόσια το προσεχές διάστημα».

    Πηγή: CNN / Mirror