Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τι οδήγησε στην παραίτηση του Johnson
   1. To Brexit, η πανδημία και η καταπάτηση της ιδεολογία του κόμματός του

  To μέλλον του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson, φαίνεται θολό. Ο θρόνος του «τρίζει» εδώ και μήνες, με την παραίτηση των υπουργών να επισπεύδουν την «πτώση του». Μέχρι και οι Anonymous έκαναν tweet που σχολίαζαν την ατυχή πρωθυπουργική πορεία του, γράφοντας του ότι «όλα τελείωσαν BoJo κλόουν».

  Ο χαρακτηρισμός «κλόουν» δεν είναι καθόλου τυχαίος. Το κοινό αίσθημα που επικρατεί στη Βρετανία είναι αντίστοιχο. Κατά καιρούς του έχουν δοθεί διόλου κολακευτικά παρατσούκλια, όπως «Χουντίνι» και «το λαδωμένο γουρουνάκι». Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από σκάνδαλα και καταγγελίες έφεραν τον πρωθυπουργό υπό ασυνήθιστη πίεση, που τον οδήγησαν στην παραίτησή του. Ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραμείνει ως «υπηρεσιακός» πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο μετά την παραίτησή του, προκαλεί διαρκή «πονοκέφαλο».

  Το υπουργικό συμβούλιο δεν συμφωνεί απόλυτα με την παραμονή του στον ρόλο του «υπηρεσιακού πρωθυπουργού», μέχρι να διοριστεί δηλαδή ο νέο ηγέτης των Συντηρητικών τον Οκτώβριο. Υπήρξαν κατηγορίες για διαφθορά, αναφορές για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μελών της ομάδα του και βέβαια το Partygate, δηλαδή τα πάρτι που συμμετείχε σε περίοδο lockdown. Αν και την «έβγαλε φθηνά» με τα πρόστιμα να είναι μόλις λίγες λίρες, ενώ πολίτες κινδύνευαν ακόμα και να συλληφθούν για παραβίαση των κανόνων τότε, ήρθε η ώρα να «πληρώσει» το τίμημα.

  Μέχρι και ο πρώην σύμβουλός του, Dominic Cummings, του προσάπτει την ευθύνη για τον λανθασμένο χειρισμό της πανδημίας στη Βρετανία, με τη μαύρη λίστα των νεκρών να είναι τεράστια. O Johnson έχει εκτεθεί ως ένας ανίκανος ηγέτης. Η αίτια, όμως, για την παραίτηση των υπουργών του στάθηκε ένα συμβάν σε ένα ιδιωτικό κλαμπ μελών των Tories στο St James.

  Τι οδήγησε στην παραίτηση του Johnson

  Ο αναπληρωτής αρχηγός, Chris Pincher, παρεκτράπηκε υπό την επήρεια αλκοόλ και τελικά παραιτήθηκε στις 30 Ιουνίου. Η Downing Street έσπευσα να καλύψει το νέο σκάνδαλο που θα ξεσπούσε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε την ανάρμοστη συμπεριφορά του Pincher, ο οποίος είχε χουφτώσει δύο άνδρες στο Cartlon Club. Ο Pincher αντιμετωπίζει μια σειρά από κατηγορίες ανάρμοστης συμπεριφοράς που εκτείνονται εδώ και πολλά χρόνια, τους οποίους έχει αρνηθεί.

  Δεν είναι ο μόνος από το κόμμα. Για σεξουαλικά σκάνδαλα κατηγορούνται και οι David Warburton, Imran Ahmad Khan, Charlie Elphicke και ο Neil Parish. Η αδυναμία να διαχειριστούν σκάνδαλα που καταπατούν την δεοντολογία είναι προφανέστατη. Οι θεωρίες γύρω από τι γνώριζε πραγματικά για τον Pincher, ήταν πολλές και η στάση του πρωθυπουργού και των εκπροσώπων του άλλαζε συνεχώς. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις του καγκελάριου Rishi Sunak και του υπουργού Υγείας Sajid Javid, που έδωσαν το έναυσμα για μια σειρά αποχωρήσεων από πιο κατώτερες βαθμίδες της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι ο ίδιος επικεντρώνεται στη διατήρηση του προσωπικού του συμφέροντος σε βάρος του κυβερνητικού μας συστήματος. Καταφεύγει ακόμη και στο να εκτοξεύει κατακριτέες ανακρίβειες, προκειμένου να μην αποχωρίσει αξιοπρεπώς.

  Η Βρετανία έχει μπει «στο τρενάκι του τρόμου» που περνάει από διάφορα στάδια υπό τον Johnson, που καταρρέει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η ιδρυτική υπόσχεση του κόμματος, που δόθηκε στο Μανιφέστο του Ρόμπερτ Πιλ το 1834, ήταν να εμποδίσει τη Βρετανία από το να γίνει μια «αέναη δίνη αναταραχής». Ωστόσο, αυτό έμεινε σαν μια μακρινή ανάμνηση. Από τότε που οι Συντηρητικοί ανέκτησαν την εξουσία το 2010, η Βρετανία έγινε ακριβώς αυτό που απέφευγαν, με δύο δημοψηφίσματα, τρεις πρωθυπουργούς και τέσσερις γενικές εκλογές.

  To Brexit, η πανδημία και η καταπάτηση της ιδεολογία του κόμματός του

  Ο Johnson έγινε πρωθυπουργός στις 24 Ιουλίου του 2019, με 80 βουλευτές, κάτι που σηματοδότησε το τέλος του κοινοβουλευτικού αναβρασμού, σε μια περίοδο που είχε να αντιμετωπίσει το Brexit και μια άγνωστη τότε πανδημία. Η ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αναδιαμόρφωσε τον εκλογικό χάρτη και αναζωογόνησε το Συντηρητικό Κόμμα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη φιλοδοξιών  του «αγγλικού εθνικισμού». Τότε μάλιστα είχε ζητήσει από την Βασίλισσα Ελισάβετ να κλείσει το Κοινοβούλιο, κάτι που κρίθηκε παράνομο.

  Στόχος ήταν να περιορίσει τον χρόνο που έχουν οι νομοθέτες, που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την έξοδο του έθνους από την Ευρωπαϊκή Ένωση Από τότε έχουν μεσολαβήσει σκάνδαλα, για τα οποία κατηγορήθηκε. Ένα από αυτά είναι και το Wallpapergate, το οποίος αναφέρεται σε μια ανακαίνιση ενός διαμερίσματος που βρίσκεται στην οδό Downing 11.

  Το 2019 κατηγορήθηκε για το ότι παραβίασε τους κανόνες και ότι δεν τήρησε τις προϋποθέσεις για την εγγραφή της δωρεάς του David Ross, ιδρυτή της Carphone Warehouse, που τελικά μπήκε στην κυβέρνηση. Ακόμα, κατηγορείται για κατάχρηση χρήματος, αφού εκτός από την ταπετσαρία στην ανακαίνιση, φέρεται να έκανε τζαμπέ διακοπές. Βασικά, λέγεται ότι την ανακαίνιση την πλήρωσε από την τσέπη του, αλλά τα χρέωσε σε δωρητές από το Συντηρητικό Κόμμα. Η «πτώση» του μπορεί να επιβραδύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επικάλυψε το Partygate, αλλά τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης.

  Ο λαός της Βρετανίας δεν έχει απογοητευτεί μόνο από το θράσος του και τον καιροσκοπισμό, αλλά και από την ανικανότητά του να λύσει βασικά προβλήματα βιοπορισμού. Οι μισθοί δεν έχουν αυξηθεί έναντι του πληθωρισμού, το ένα τρίτο των παιδιών μεγαλώνουν στη φτώχεια και η κρατική πρόνοια είναι πλέον μία από τις πιο φειδωλές στον ανεπτυγμένο κόσμο. Να μην αναφέρουν τα σκάνδαλα με τους νεκρούς από την πανδημία, όταν χιλιάδες πέθαιναν σε οίκους ευγηρίας και δεν καταμετριόνταν. Κανείς δεν ξέρει πώς μπορούν να ξεφύγουν από το χάος που επέβαλε.

  Μοιάζει να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει έκκληση για μια λαϊκή εντολή πάνω, πηγαίνοντας κόντρα στην επιθυμία των κοινοβουλευτικών συναδέλφων του, Μπορεί να μην έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι ο «κλοιός» σφίγγει επικίνδυνα γύρω του. Τι μας θυμίζει αυτό; Την εκστρατεία του πρώην θαυμαστή του, Donald Trump στην Αμερική, με τον οποίο έχουν πλέον πολλά κοινά – πέρα από το χρώμα των μαλλιών-.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Δίχρονο αγοράκι είδε και τους 2 γονείς του να σκοτώνονται

  Πριγκίπισσα της Ιορδανίας Iman Abdullah: Αρραβωνιάστηκε με τον Έλληνα γόνο εφοπλιστών Τζαμίλ Αλέξανδρο Θερμιώτη

  Για κάθε Νικ Κύργιο θα υπάρχει ένας Novak Djokovic