Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Βρετανία θα πρέπει να τον «ανεχτεί»
    2. Το Brexit, το «μαξιλαράκι» ασφαλείας του Boris Johnson
    3. Κόλαφος το πόρισμα της Sue Gray για τον Boris Johnson
    4. Μπορεί ο Boris Johnson να αντιστρέψει το κλίμα;

    Ένα μεγάλο σκάνδαλο, με πρωταγωνιστή τον Boris Johnson, εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε δυσμενή θέση, ο κλοιός σφίγγει, ωστόσο το ενδεχόμενο παραίτησης, δεν βρίσκεται στα πλάνα του. Παραδέχτηκε το λάθος του, ζήτησε συγγνώμη, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει για τον ίδιο. Με μια συγγνώμη, συγγνώμη μα δεν γίνονται και θαύματα, που λέει και το άσμα.

    Η αποκάλυψη για το κορωνοπάρτι στην Downing Street (αλλά κι άλλων που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια), εν μέσω πανδημίας, προκάλεσε την αναμενόμενη οργή των πολιτών, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Σημειώνεται, πως την περίοδο που ο Boris παρευρέθηκε στο πάρτι, στην Βρετανία οι συγκεντρώσεις σε σπίτια συνοδεύονταν με πρόστιμο. 8οο στερλίνες το κεφάλι, συγκεκριμένα.

    Η Βρετανία θα πρέπει να τον «ανεχτεί»

    Οι δημοσκοπήσεις μιλούν από μόνες τους. Το 62% υποστηρίζει πως ο Boris πρέπει να παραιτηθεί, ενώ το 25% έχει την άποψη πως πρέπει να παραμείνει. Παρά το γεγονός πως ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει χάσει τη δημοφιλία του, όπως όλα δείχνουν, η Βρετανία θα πρέπει να τον ανεχτεί.

    «Αν οι Συντηρητικοί εμμείνουν στην άποψη τους να απομακρύνουν από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα τον Johnson, θα πρέπει να τον αντικαταστήσουν με κάποιον ο οποίος θα επανασυστήσει ένα κόμμα το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2010», δήλωσε ο Will Jennings, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Southampton.

    Επίσημος εκπρόσωπος του κόμματος των Συντηρητικών, δήλωσε πως θα χρειαστεί χρόνος να εξηγήσουν σε έναν νέο ηγέτη το πώς θα υλοποιηθεί το Brexit, υπόσχεση η οποία οδήγησε το 2019, τον Johnson στην νίκη.

    Το Brexit, το «μαξιλαράκι» ασφαλείας του Boris Johnson

    Την ίδια ώρα, προκειμένου να ελαφρύνει το κλίμα απέναντι του, ο Boris Johnson υπενθυμίζει στους πολίτες τα «καλά» που έχει κάνει για εκείνους. Όπως το Brexit, το οποίο βέβαια έχει απογοητεύσει αρκετά τους Βρετανούς. Δύο χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός το παρουσίασε ως ιστορικό επίτεγυμα και ανέφερε ένα νομοσχέδιο περί Ελευθεριών, θέλοντας να γίνει το «μαξιλαράκι» ασφαλείας του.

    «Η υλοποίηση του Brexit σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια ήταν μία αληθινά ιστορική στιγμή και η απαρχή ενός ενθουσιώδους νέου κεφαλαίου για τη χώρα μας. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα από τότε για την κεφαλαιοποίηση των νέων ελευθεριών μας και για να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησίας της χώρας μας. Τα σχέδια που παρουσιάσαμε σήμερα απελευθερώνουν περαιτέρω τα οφέλη του Brexit και διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από τα χρήματά τους σε επενδύσεις, καινοτομία και δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Boris.

    Κόλαφος το πόρισμα της Sue Gray για τον Boris Johnson

    Την ίδια ώρα, το πολυαναμενόμενο πόρισμα της εσωτερικής έρευνας, υπό τη δημόσια λειτουργό Sue Gray για την υπόθεση partygate, ήταν εξαιρετικά επικριτικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Στις 12 σελίδες γίνεται λόγος για «αστοχίες ηγεσία», ενώ για τα κορωνοπάρτι αναφέρεται πως ορισμένες δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου, ενώ κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Sue Gray δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της. Αυτό οφείλεται στο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.

    Γεγονός που επισημαίνει με νόημα η Sue Gray στη δική της έκθεση, λέγοντας πως έχει περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει όταν η αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα της.

    Μπορεί ο Boris Johnson να αντιστρέψει το κλίμα;

    Μια κοινωνία εξοργισμένη, πώς μπορείς να την κάνεις καλά; Μία συγγνώμη δεν φτάνει. Δεν είναι μόνο τα κορωνοπάρτι που έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό του Boris, είναι και εκείνα που ο ίδιος υποσχέθηκε για τη θητεία του, και δεν έκανε πράξη. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχουν φέρει στα όρια της απόγνωσης χιλιάδες νοικοκυριά.

    Επί της ουσίας, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σταθεί γραμμή άμυνας, απέναντι στις κατηγορίες για τα κορωνοπάρτι το επιχείρημα του Boris ότι «στα μεγάλα ζητήματα» τα έχει πάει πολύ καλά. Όσο και να έχει τα κυβερνητικά στελέχη στο πλευρό του, χτίζοντας του ένα προφίλ του καλού ανθρώπου και ηγέτη, ο ίδιος πολιτικά έχει πέσει σε μια καταβόθρα και το γνωρίζει. Θα φανεί εν καιρώ, από τις κινήσεις που θα κάνει, πόσο μπορεί να αντιστρέψει έστω και λίγο το βαρύ κλίμα εναντίον του.