Η Brittney Griner, η διάσημη μπασκετμπολίστρια που κρατήθηκε στη Ρωσία για κατοχή ναρκωτικών, είναι ανάμεσα στους αρκετούς Αμερικανούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους σε μια χώρα που έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσε αντιδράσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και τους ίδιους τους πολίτες ανά τον κόσμο, οι οποίοι μέχρι σήμερα μποϊκοτάρουν ρωσικά αγαθά, «παγώνουν» το ρωσικό τραπεζικό σύστημα και επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία του Putin.

    Eν μέσω όλης αυτής της διαμάχης, οικογένειες και υποστηρικτές της Griner  και άλλων Αμερικανών, όπως οι Trevor Reed και Paul Whelan, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να απελευθερώσουν τους αγαπημένους τους από το ρωσικό καθεστώς.

    Οι ρωσικές αρχές είπαν πως η γνωστή μπασκετμπολίστρια είχε στην τσάντα της έλαιο κάνναβης, ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον περασμένο μήνα και κατηγορήθηκε πως έκλεψε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικής ουσίας, μια κατηγορία που μπορεί να επιφέρει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης.

    Στους Reed και Whelan, που συλλήφθηκαν και καταδικάστηκαν για πιθανά εγκλήματα, έγινε άρνηση απελευθέρωσης, λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, οπότε οι δυο τους παραμένουν σε ρωσική φυλακή, αντιμετωπίζοντας βαριές ποινές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση ως άδικες.

    Η, δυο φορές ολυμπιονίκης, Brittney Griner, αθλείται και για αμερικανική αλλά και για ρωσική ομάδα, έχοντας φέρει αρκετές νίκες στις δυο της ομάδες, την Phoenix Mercury της WNBA και το ρωσικό κλαμπ UMMC Ekaterinburg. Αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με την κράτηση της στη Μόσχα, δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, συμπεριλαμβανομένης και της ακριβούς ημερομηνίας της σύλληψης της αλλά και την ακριβή τοποθεσία στην οποία κρατείται μέχρι σήμερα.

    Η οικογένεια και οι φίλοι της αθλήτριας, έχουν εκφράσει την οργή τους σχετικά με την σύλληψη της αλλά και την απουσία διαφάνειας από τις ρωσικές αρχές. Σε δημοσίευμα της στο Instagram, η σύζυγος της Griner, Cherelle, περιγράφει την αγωνία της αναμονής τους: «Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω τον πόνο μου. Πονάω, όλοι πονάμε».

    Η κυβέρνηση Biden κάνει ότι μπορεί για να απελευθερώσει την Αμερικανίδα αθλήτρια, ενώ μέλη του Congressional Black Caucus, είπαν ύστερα από την συνάντηση τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, πως «η ανάγκη για απελευθέρωση της είναι άμεση και είναι αναγκαίο να λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να απαιτήσουν και να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις για την αποφυλάκιση της».

    Ωστόσο, κυβερνητικό μέλος τόνισε στο CNN, πως το να καταφέρει να επιστρέψει στην Αμερική η Griner, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού «οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία είναι ανύπαρκτες για την ώρα».

    πηγή: CNN

    Διαβάστε ακόμα:

    7+1 προϊόντα καθημερινής χρήσης με βάση το πετρέλαιο που ίσως μπουν στη λίστα ακρίβειας

    Lizzo: Η φωνή μιας νέας γενιάς – Το plus size icon που θέτει τους δικούς της όρους

    Endurance: Βρέθηκε το χαμένο πλοίο του Ernest Shackleton μετά από 107 χρόνια – Βυθίστηκε το 1915