Πίνακας Περιεχομένων
  1. Ποιες οι επιπτώσεις με την τηλεργασία

  Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτή της τηλεργασίας. Η μέθοδος αυτή, κατά την περίοδο της καραντίνας, είχε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Πολλοί από τη γενιά Z, συνήθισαν να δουλεύουν από το σπίτι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι δεν έχουν δει καν τους συναδέλφους τους.

  Όπως γράφει δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις συνθήκες εργασίας με την καθιέρωση της τηλεργασίας εν μέσω της πανδημίας ενδεχομένως να οδηγήσει τη γενιά Ζ σε μια νέα κατάσταση. Αυτή δηλαδή του να μην εργαστεί ποτέ σε χώρο γραφείου, ανάλογα με τις συνθήκες.

  Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως η τηλεργασία έχει κάποια μειονεκτήματα στους νέους που δεν έχουν εδραιωθεί επαγγελματικά αλλά και σε μία γενιά που μεγάλωσε μπροστά από μία οθόνη.

  «Γενιά μπούμερανγκ»: Η επιστροφή στο πατρικό είναι πλέον κανόνας και όχι εξαίρεση

  Με την τηλεργασία αισθάνονται μόνοι και νευρικοί. Μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι νέοι που εργάζονται από το σπίτι μπορεί να βλάψουν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή στο μέλλον στερούμενοι την εργασία γραφείου και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει οι προηγούμενες γενιές, όπως για παράδειγμα, να μαθαίνει κανείς από τους παλαιότερους συναδέλφους, να κάνουν συζητήσεις με τους διευθυντές, να προσαρμόζονται στους ρυθμούς του γραφείου ή ακόμη και να έρχονται σε επαφή με άλλους.

  Ποιες οι επιπτώσεις με την τηλεργασία

  Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ έως το 2030 οι νέοι που ανήκουν στη γενιά Ζ, αυτοί δηλαδή που γεννήθηκαν στις αρχές του 1997, αναμένεται να εκπροσωπήσουν περίπου το 1/3  του αμερικανικού εργατικού δυναμικού. Σε έρευνα που διεξήχθη το 2020, το 69% των νέων της γενιάς Ζ δήλωσε ότι επιθυμεί να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας, τουλάχιστον τις μισές ημέρες. Πρόκειται για στοιχεία που δημοσίευσαν οι καθηγητές Santor Nishizaki και James DellaNeve, συγγραφείς του βιβλίου για τη Γενιά Ζ και το μελλοντικό εργατικό δυναμικό.

  Σύμφωνα με τους μελετητές, ενώ η εργασία από το σπίτι μπορεί να κάνει τον τον εργαζόμενο νευρικό και μοναχικό, τα συναισθήματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα στους νέους που ήδη έχουν περάσει από την αρχή της ζωής τους πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες. «Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να στερήσει από τη γενιά αυτή όχι μόνο επαγγελματικές σχέσεις αλλά και φιλικές και ενίοτε ρομαντικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε έναν χώρο εργασίας» αναφέρει ο Johnny Taylor, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Human Resource Management.

  Η τηλεργασία μπορεί παράλληλα να οδηγήσει σε κρίση καριέρας. Επειδή οι νέοι της γενιάς Ζ δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλιακά ομάδες, συχνά ανησυχούν εάν έχουν ακολουθήσει το σωστό δρόμο. «Εάν δεν διαθέτουν ένα υπόβαθρο, μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται για διάφορα θέματα, όπως ‘κάνω το σωστό; ή ο διευθυντής μου έχει κάτι μαζί μου;’» αναφέρουν οι μελετητές.