Ούτε ψήγμα ηθικού φραγμού δεν έχουν τα ρωσικά στρατεύματα και εν συνόλω οι Ρώσοι, αφού οι επιθέσεις τους τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν καμία σχέση με πόλεμο. Άλλωστε, ο ΟΗΕ αναφέρει πως οι Ρώσοι έχουν σκοτώσει περισσότερους πολίτες από στρατιώτες σε αυτές τις 15 ημέρες. Την τυφλή πολεμική τους φιλοσοφία απέδειξαν για άλλη μια φορά καθώς βομβάρδισαν ψυχιατρική κλινική στο Χάρκοβο, στην πόλη Ιζίουμ, που φιλοξενεί 330 ανθρώπους και άλλοι 30 δουλεύουν εκεί για τη φροντίδα τους.

    Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου έκανε λόγο για εγκλήματα πολέμου κατά πολιτών και αποκάλυψε πως αρκετοί ανάμεσα στους 330 είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου κατά πολιτών, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε στο Telegram ο Oleh Synegubov.

    Ευτυχώς, όλοι όσοι ήταν στην ψυχιατρική κλινική, είχαν μεταφερθεί ήδη σε υπόγειο καταφύγιο, επομένως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς. Το Reuters αναφέρει ότι 73 άνθρωποι σε ακινησία, έχουν εκκενώσει το κτήριο, αλλά ακόμα ο αριθμός των απωλειών δε μπορεί να διευκρινιστεί.

    Εκτός από την κλινική, οι Ρώσοι δεν έχουν σταματήσει ούτε σε άλλες δομές και ο δήμαρχος του Χαρκόβου, μιας πόλης 1.4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Ihor Terekhov, κάνει λόγο για καταστροφές από βομβαρδισμούς σε 48 σχολεία.

    Οι Ρώσοι πάντως αναπτύσσουν τις επιθέσεις τους και σε άλλες πόλεις, με το σχέδιο τους να φαίνεται πως είναι σε πρώτη φάση όχι η κατάληψη πόλεων, αλλά η αποκοπή τους από τις υπόλοιπες. Θέλουν πρώτα να διασπάσουν την Ουκρανία και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε εισβολές μέσα στις πόλεις με σκοπό να τις καταλάβουν.

    Σε αυτή τη στρατηγική τους προστέθηκαν για τα καλά το Ντνίπρο και το Λουτσκ, μια πόλη που βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας, στα σύνορα με την Πολωνία, και θεωρητικά θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μονοπάτι διαφυγής. Το πρωί της Παρασκευής έγιναν βομβιστικές επιθέσεις στις δύο πόλεις και ειδικά για το Λουτσκ η σκέψη είναι πως η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση και στην Πολωνία. Ο δήμαρχος Igor Polishchuk ζήτησε από τους πολίτες να βρουν καταφύγο.

    Στο Ντνίπρο οι επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε έναν άνθρρωπο, με τα βομβιστικά χτυπήματα να γίνονται δίπλα σε παιδικό σταθμό και κατοικημένη πολυκατοικία. Η επίθεση έγινε γύρω στις 8 και 10 το πρωί, στην επαρχία Novokodatskyi.

    Για να ενισχύσει τον στρατό του, που μέχρι στιγμής δεν τα καταφέρνει και πολύ καλά, ο Vladimir Putin ανακοίνωσε την ανάκληψη 16.000 εθελοντών, κυρίως μισθοφόρων, από τη Μέση Ανατολή.

    * Με πληροφορίες από Guardian

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Roman Abramovich: Στο χείλος της καταστροφής η Τσέλσι – Θα αναγκαστεί να την παραχωρήσει δωρεάν

    Ρωσία: Πώς η Κύπρος έγινε η αιτία της μέχρι στιγμής αποτυχίας της εισβολής

    Κίνα: Η προώθηση της ρωσικής παραπληροφόρησης «σπάει» την ουδετερότητά της – Πού αποσκοπεί