Η μετάλλαξη του Covid-19, Όμικρον, αναμένεται να πλήξει όλους τους πολίτες της Ευρώπης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ νέα έρευνα, κατατοπίζει σχετικά με το ποιες ημέρες είναι εκείνες που κρίνονται πιο επικίνδυνες για όποιον έρθει σε άμεση επαφή με νοσούντα.

  Σύμφωνα με τα δεδομένα της, το 31% των νοσούντων είναι ακόμα μολυσματικοί την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, ενώ μόνο το 16% κατά την έβδομη μέρα νόσησης.

  Μίνα Γκάγκα: Οι εκτιμήσεις της για το τέλος της πανδημίας – «Φέτος το Πάσχα θα είναι κανονικό»

  Η έρευνα διεξήχθη από τη UKHSA (Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου), εκτιμά πως το 5% των ανθρώπων, μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και δέκα μέρες μετά τη θετική διάγνωση. Η μετάδοση του ιού, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβαίνει στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης του ιού και όχι σε προχωρημένο.

  Η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει την περίοδο καραντίνας στις 5 ημέρες μόνο σε όσους είναι ασυμπτωματικοί ή φέρουν ήπια συμπτώματα.

  Αν λοιπόν σύμφωνα με αυτά τα μέτρα, επιτρέπεται στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στον εργασιακό τους χώρο κατά την πέμπτη ημέρα, όπου είναι ακόμα μολυσματικοί, τότε ο κίνδυνος να μεταδοθεί σε όλους τους υπόλοιπους είναι συντριπτικά υψηλός.

  Στα αισιόδοξα νέα, είναι η δήλωση της Αναπληρώτριας Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία δήλωσε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η πανδημία φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και πως το ερχόμενο Πάσχα αναμένεται να το γιορτάσουμε υπό κανονικές συνθήκες.