Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ποιος ήταν ο David Sassoli

    Ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης David Sassoli, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στην πατρίδα του, σε ηλικία 65 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

    «Ο David Sassoli πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν από τα τέλη του Δεκεμβρίου. Για την ημερομηνία και τον τόπο της κηδείας του θα υπάρξει ενημέρωση τις επόμενες ώρες», έγραψε στο  Twitter ο Ρομπέρτο Κουίλο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Την Δευτέρα, ο Κουίλο είχε ανακοινώσει ότι ο Sassoli εισήχθη σε νοσοκομείο «εξαιτίας σοβαρής επιπλοκής λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος» και την ακύρωση των επίσημων δραστηριοτήτων του. Μάλιστα, είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε θεραπεία για λευχαιμία, είχε ήδη νοσηλευτεί το Φθινόπωρο εξαιτίας πνευμονίας. Για για αρκετές εβδομάδες απουσίαζε από το Κοινοβούλιο. Η προεδρία του ΕΚ από το 2019, επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, στο μέσον της κοινοβουλευτικής πενταετίας.

    Ποιος ήταν ο David Sassoli

    Γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος, συνεργαζόμενος με μικρές τοπικές εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων, πριν προσληφθεί στην εφημερίδα Il Giorno.

    Το 1992 έγινε δημοσιογράφος στο κανάλι TG3 και την ίδια περίοδο συνεργάστηκε με τον Μικέλε Σαντόρο στην παρουσίαση μερικών τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1996, ήταν παρουσιαστής του προγράμματος «Cronaca in diretta», ενώ κατάφερε να γίνει κεντρικός παρουσιαστής του TG1 και το 2007 έγινε αναπληρωτής διευθυντής.

    Το 2009 έκανε στροφή στην καριέρα του και ασχολήθηκε με την πολιτική. Έγινε μέλος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές 2009 στην Κεντρική Ιταλία. Στις 7 Ιουνίου, εξελέγη Ευρωβουλευτής με 412.502 ψήφους και είχε τις περισσότερες ψήφους στην περιφέρεια που κατέβηκε. Από το 2009 έως το 2014, υπηρέτησε ως ηγέτης της ομάδας του κόμματός του στο ευρωκοινοβούλιο.

    Στις 9 Οκτωβρίου 2012, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προκριματικές εκλογές για τον υποψήφιο της κεντροαριστεράς στις δημοτικές εκλογές της Ρώμης το 2013. Στις προκριματικές εκλογές βγήκε δεύτερος συγκεντρώνοντας το 26% των ψήφων, πίσω από τον Γερουσιαστή Ιγκνάτσιο Μαρίνο, ο οποίος πήρε το 55% των ψήφων, και μπροστά από τον πρώην Υπουργό Επικοινωνιών Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Μαρίνο εξελέγη δήμαρχος κερδίζοντας τον δεξιό δήμαρχο Τζιάνι Αλεμάνο.

    Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014, ο Sassoli επανεξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 206.170 ψήφους. Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από μια ισχυρή απόδοση του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού κέρδισε το 41% των ψήφων.

    Στις 1 Ιουλίου 2014 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 393 ψήφους, όντας ο δεύτερος μεγαλύτερος Σοσιαλιστής υποψήφιος σε αριθμό ψήφων. Εκτός από τις αναθέσεις του στην επιτροπή, είναι μέλος της Διακομματικής ομάδας για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Στις ευρωεκλογές του 2019 στην Ιταλία, επανεξελέγη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 128.533 ψήφους. Στις 2 Ιουλίου 2019 προτάθηκε από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ως νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την επόμενη ημέρα, εξελέγη Πρόεδρος του κοινοβουλίου με 345 ψήφους υπέρ, διαδεχόμενος τον Αντόνιο Ταγιάνι.