Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η Ουκρανία «παίρνει εντολές από τους Αμερικανούς»

    Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας, αναμένεται να διεξαχθεί στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας. Θα γίνει στο Belovezhskaya Pushcha, ένα πρώην κυνηγετικό καταφύγιο των Ρομανώφ, σε δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

    Είναι γνωστό ως «Σπίτι του Κυνηγού» στη δυτική Λευκορωσία και έχει τεράστια ιστορική σημασία, καθώς εκεί υπεγράφη η συμφωνία διάλυσης της ΕΣΣΔ και ίδρυσης ως διαδόχου φορέας στη θέση της της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS). Ωστόσο, ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων δεν θα είναι καθόλου απλός.

    «Είναι επίσημο. Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ουκρανίας και του κατακτητή θα πραγματοποιηθεί σήμερα», δήλωσε στο CNN ένας βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνθεση των αντιπροσωπειών θα παραμείνει ίδια. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών τη Δευτέρα διήρκεσε πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου,Dmitry Peskov, ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, λόγω της Ουκρανίας. «Όπως γνωρίζετε, η διαπραγματευτική ομάδα μας είναι ήδη εκεί από χθες το βράδυ. Περίμενε τους Ουκρανούς και σήμερα το πρωί, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, ακόμα περιμένει. Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί δεν βιάζονται. Ας ελπίσουμε ότι θα πάνε εκεί σήμερα», είπε στους δημοσιογράφους.

    Η Ουκρανία «παίρνει εντολές από τους Αμερικανούς»

    Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, υποστήριξε πως είναι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση στην κρίση στην Ουκρανία στον δεύτερο γύρο συνομιλιών. Άφησε, όμως, να υπονοηθεί ότι η Ουκρανία «παίρνει εντολές από τους Αμερικανούς», υποστηρίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις».

    Τόνισε ότι ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να διατηρήσει την υπεροχή του. Παρότι υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει πολλή καλή πρόθεση και θέληση να βρεθεί λύση, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν να υπονομεύσει τα συμφέροντά της.

    Χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ο Lavrov είπε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ φοβούνται να μην χάσουν τον έλεγχο σε αυτά που περιέγραψε ως χημικά και βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. «Η σκέψη της πυρηνικής ενέργειας περιστρέφεται συνεχώς στα κεφάλια των δυτικών πολιτικών αλλά όχι στα κεφάλια των Ρώσων. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους πρόκληση να μας αποδυναμώσει» είπε, ενώ οι βομβαρδισμοί αμάχων συνεχίζονται.

    Η Ουκρανία από την άλλη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κάποια αντίδραση στα λεγόμενα Peskov. H Kyiv Independent απλά αναφέρει ότι «ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Vladimir Medinsky λέει πως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σήμερα 3 Μαρτίου στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία». Ο Medinksy διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας» ανέφερε.

    Ο Emmanuel Macron έχει νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν μεταξύ τους συνομιλία, διάρκειας 90 λεπτών, την τρίτη κατά σειρά επικοινωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, από την εισβολή στην Ουκρανία.

    «Θα είμαστε μόνο χαρούμενοι εάν η Γαλλία αυτή τη φορά βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών που βασίζονται στις αρχές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και γενικά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο Lavrov.