Τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, επηρεάζουν κατά μεγάλο βαθμό την παγκόσμια οικονομία. Οι αγορές προσπαθούν να ξεπεράσουν μια σειρά από ταυτόχρονα οικονομικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων και της διακοπής της προσφοράς από τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει το ξέσπασμα του Covid-19.

  Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC, ο David Roche, πρόεδρος της Independent Strategy, πρότεινε ότι τα στοιχεία για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις, θα αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανότητα ταχείας ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

  Τούτου λεχθέντος, η μόνη επιλογή της Δύσης είναι να επιδιώξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, δεδομένου ότι ο Putin δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει από την Ουκρανία χωρίς «νίκη». «Δεν πρόκειται να ανταλλάξει την απόσυρση για οποιαδήποτε μείωση των κυρώσεων, επομένως οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ και νομίζω ότι οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι ότι θα δούμε ύφεση, καθώς οι κυρώσεις θα αυξηθούν στην πραγματικότητα και θα προχωρήσουν σε έναν πλήρη ενεργειακό αποκλεισμό», εξήγησε ο Roche.

  Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια σειρά νέων κυρώσεων στη Ρωσία, υπό το φως των αναφερόμενων περιπτώσεων σεξουαλικής βίας και βασανιστηρίων και εκτελέσεων αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα. Η Ευρώπη εξετάζει επίσης πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου.

  Η επίθεση με ρουκέτα σε έναν γεμάτο σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Kramatorsk της ανατολικής Ουκρανίας, σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100. Έρχεται αφότου οι ρωσικές δυνάμεις μετέβαλαν την επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία μετά την αποχώρησή τους από πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα του Κιέβου. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να αποκαλυφθούν περαιτέρω φρικαλεότητες σε πόλεις που κατέλαβαν ξανά από τους Ρώσους στρατιώτες που υποχωρούν. Ο Roche υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν θα μπορούν πλέον να διαχωρίζουν την πολιτική από τις αγορές.

  «Πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ από την πλευρά της προσφοράς που θα συνεχιστεί στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στα μέταλλα και μπορώ να συνεχίσω. Αυτό θα συνεχιστεί ενώ ταυτόχρονα, έχουμε να κάνουμε με πληθωρισμό παγκοσμίως, έχουμε να κάνουμε με αυξανόμενα επιτόκια –νομίζω ότι η 30ετής [απόδοση του ομολόγου] θα είναι τουλάχιστον 3,5% σε ένα χρόνο– και εμείς «εξετάζουμε, φυσικά, τις διακοπές του εφοδιασμού στην Κίνα λόγω του τι συμβαίνει με τον Covid, για το οποίο οι άνθρωποι δεν μιλούν, αλλά είναι προφανώς μια άλλη πλευρά εφοδιασμού στο παγκόσμιο σύστημα», είπε.

  Ο Roche πρότεινε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ για να το ξεπεράσουν οι χρηματιστηριακές αγορές προκειμένου να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα και υποστήριξε ότι ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει. καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, όπως θα συνέβαινε συνήθως σε μια κανονική ύφεση. «Σε μια κανονική ύφεση, η παραγωγή και η ζήτηση μειώνονται, ο πληθωρισμός μειώνεται. Σε αυτό το είδος ύφεσης, μια “πολεμική ύφεση”, έχετε στην πραγματικότητα παραγωγή που μειώνεται ταυτόχρονα με την αύξηση του κόστους και του πληθωρισμού», εξήγησε.

  Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα σχόλια της κεντρικής τράπεζας για να αξιολογήσουν τον πιθανό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αλλά η Roche πρότεινε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τα επιτόκια πολιτικής «πάνω από την καμπή» τα επόμενα χρόνια είναι «πρόωρη». «Όταν ο πόνος γίνει ακραίος για την παραγωγή και τις επιδόσεις, την αναπτυξιακή πλευρά της οικονομίας, φυσικά θα υποχωρήσουν, αλλά νομίζω ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να συμβεί από ό,τι υποθέτει η αγορά μετοχών», είπε.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Γαλλία: Macron και Le Pen ξαναρχίζουν τις εκστρατείες – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

  Απελπισία στη Σαγκάη: Οι κάτοικοι ουρλιάζουν στα διαμερίσματά οργισμένοι για το σκληρό lockdown

  Αντώνης Σύκαρης: Νεκρός στα Ιμαλάια ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης

  Με πληροφορίες από CNBC