Πίνακας Περιεχομένων
  1. Ξεκίνησαν οι συνομιλίες
  2. Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για την Ουκρανία
  3. Υποχώρησε το ρούβλι
  4. «Μπλόκο» από την Ελλάδα στις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών

  Ξημέρωσε η 5η ημέρα, μετά την ρωσική εισβολή, που η Ουκρανία παλεύει να μείνει όρθια. Δεν είναι μόνο οι μάχες που μαίνονται, δεν είναι μόνο τα θύματα, είναι και ο φόβος που επικρατεί, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει το επόμενο λεπτό.

  Σημειώνεται, πως σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα, αφού Μόσχα και Κίεβο κάθονται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να τερματίσει η εισβολή. Ωστόσο, οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές.

  Ξεκίνησαν οι συνομιλίες

  Περίπου στις 10:30 έφτασε στο σημείο όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας η ουκρανική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το RIA Novosti. Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύει, η ουκρανική αντιπροσωπεία φαίνεται να φτάνει στο σημείο με ελικόπτερο.

  Η ρωσική αντιπροσωπεία είχε φθάσει στο σημείο λίγο νωρίτερα. Ο Ρώσος διαπραγματευτής Vladimir Medinsky, σύμφωνα με το Reuters δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να καταλήξει σε μια συμφωνία που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

  Ο Λευκορώσος που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού ανέφερε: «Να διασφαλίσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη θέλω να αισθάνεστε όλοι ασφαλείς. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας, ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται για αυτό».

  Ακόμα μια δύσκολη νύχτα για την Ουκρανία

  Τη νύχτα που πέρασε, οι εκρήξεις συνεχίζονταν στα πέριξ της ουκρανικής πρωτεύουσας, κυρίως στην πόλη Χάρκοβο, όπως ανέφερε η κρατική υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών της Ουκρανίας. Ακούγονται εκρήξεις ξανά στο Κίεβο και στο Χάρκοβο. Πριν από αυτό, επικρατούσε ηρεμία στην ουκρανική πρωτεύουσα για αρκετές ώρες».

  Ουκρανία: Η πρώτη μεγάλη ήττα του Putin και το – επιτέλους – σκληρό πρόσωπο της Δύσης

  Στο μεταξύ περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, στο Τσερνιχίβ, ένας πύραυλος φέρεται να χτύπησε κτίριο, προκαλώντας πυρκαγιά, ανέφερε επίσης η κρατική υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών της Ουκρανίας. Η εφημερίδα Kyiv Independent σήμανε συναγερμό, επίσης, για αεροπορική επιδρομή, μετά τις σειρήνες που ακούστηκαν στις ς 4.30 π.μ. τοπική ώρα, με τους πολίτες να καλούνται να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

  Έχοντας πια ξημερώσει, ο Vladimir Putin έθεσε σε επιφυλακή τις στρατιωτικές πυρηνικές δυνάμεις, ως απάντηση στις επιθετικές δηλώσεις των χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εντολή και είπαν πως ο Ρώσος πρόεδρος «κατασκευάζει απειλές που δεν υπάρχουν για να δικαιολογήσει περαιτέρω επιθετικότητα».

  Από την άλλη, η Λευκορωσία, η οποία δέχτηκε εξίσου κάποιες κυρώσεις, ενέκρινε σε δημοψήφισμα ένα νέο σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο αποκηρύσσει το μη πυρηνικό καθεστώς της χώρας, τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα την έχουν ως βάση για απογείωση προς την Ουκρανία, αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η κίνηση θα μπορούσε θεωρητικά να επιτρέψει στη Ρωσία να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα σε Λευκορωσικό έδαφος, για πρώτη φορά, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

  Από την εισβολή της Ρωσίας, 352 Ουκρανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μεταξύ των οποίων 14 παιδιά. Επιπλέον 1.684 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 116 παιδιά, έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο δεν έδωσε καμία πληροφορία για απώλειες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Hanna Malyar, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν περίπου 4.300 στρατιώτες, αριθμός που δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

  New York Times: Η εικόνα από την Ουκρανία που συγκλονίζει – Δασκάλα κλαίει καθ΄οδόν για το πεδίο μάχης

  Υποχώρησε το ρούβλι

  Σημειώνεται πως η χώρα του Vladimir Putin έχει δεχθεί τις πρώτες συνέπειες, καθώς το ρούβλι υποχώρησε σχεδόν 30%, το πιο χαμηλό που έχει σημειωθεί ποτέ. Μάλιστα, υπήρξε και η πρώτη κατάρρευση ρωσικής Τράπεζας, αφού με μια λιτή ανακοίνωση τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία, βάζουν «λουκέτο».

  Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κοινώς είναι μια κρατική τράπεζα. Φυσικά η κατάρρευση δεν προήλθε εξ αυτής της ιδιότητας, αλλά λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση.

  «Μπλόκο» από την Ελλάδα στις πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αεροπορικής Αεροπορίας, εκδόθηκε αεροπορική οδηγία για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.

  Η εν λόγω απόφαση εφαρμόζεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

  • Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
  • Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Η notam θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

  Με πληροφορίες από Guardian