Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, δήλωσε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που ενοχοποιούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Μάλιστα, ορισμένοι συμμαχοί του ενδέχεται να παραπλάνησαν τους Αμερικανούς σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, το 2020.

    Συγκεκριμένα, σε δικαστήριο στην Καλιφόρνια, οι δικηγόροι της επιτροπής κατέθεσαν για πρώτη φορά τη θεωρία τους εναντίον του πρώην προέδρου. Ανέφεραν ότι έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ρεπουμπλικανός, ο συντηρητικός δικηγόρος John Eastman και άλλοι σύμμαχοί του, θα μπορούσαν εξίσου να κατηγορηθούν για εγκληματικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας του Κογκρέσου και συνωμοσίας για εξαπάτηση του αμερικανικού λαού.

    Εισβολή στο Καπιτώλιο, ένας χρόνος μετά: Η μαύρη επέτειος για την αμερικανική δημοκρατία

    Η κατάθεση αποκάλυψε μόνο λίγα νέα στοιχεία και η επιτροπή ζήτησε από τον δικαστή στην υπόθεση να εξετάσει το σχετικό υλικό κεκλεισμένων των θυρών. Επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα εγκληματικότητας, η επιτροπή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις εκτενείς και λεπτομερείς αναφορές που είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί σχετικά με τις ενέργειες που έκαναν ο Trump και οι σύμμαχοί του για να τον κρατήσουν στην εξουσία, μετά την ήττα του.

    Η επιτροπή πρόσθεσε πληροφορίες από τις 550 συνεντεύξεις της με κρατικούς αξιωματούχους, αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης και βοηθούς του Trump. Είπε, για παράδειγμα, ότι ο Jason Miller, ο ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του, κατέθεσε στην επιτροπή πως ο Trump είχε ενημερωθεί αμέσως μετά την ημέρα των εκλογών ότι θα χάσει, δηλώνοντας έτσι πως γνώριζε καλά τους μήνες που βροντοφώναζε για νοθεία στις εκλογές, ήταν ψευδείς.

    Τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσε η επιτροπή παρέχουν μια καλή βάση για να βγει το συμπέρασμα πως ο Donald Trump εξαπάτησε τις ΗΠΑ. Η επιτροπή, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είναι μια νομοθετική επιτροπή και δεν έχει καμία εξουσία να κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο -ή οποιονδήποτε άλλο- για έγκλημα.

    Όμως η κατάθεση περιέχει την πιο σαφή ένδειξη, μέχρι στιγμής, για την κατεύθυνση της επιτροπής, καθώς εξετάζει την παραπομπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του Trump και των συμμάχων του, ένα βήμα που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Γενικό Εισαγγελέα Merrick B. Garland να αναλάβει την υπόθεση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πει ελάχιστα ουσιαστικά για το αν θα μπορούσε τελικά να συνεχίσει την υπόθεση.

    Η κατάθεση περιείχε μια σαρωτική, αν και μέχρι τώρα καθιερωμένη περιγραφή της συνωμοσίας για την ανατροπή των εκλογών, η οποία περιελάμβανε ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, σχέδια για την υποβολή αναπληρωματικών εκλογων υπέρ του Trump, πίεση σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες να βρουν παρατυπίεςλ «Καθώς ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του διέδιδαν επικίνδυνη παραπληροφόρηση στο κοινό», ανέφερε η κατάθεση, ο Eastman «ήταν ηγέτης σε μια σχετική προσπάθεια να πείσει τους κρατικούς αξιωματούχους να αλλάξουν τα εκλογικά τους αποτελέσματα βάσει αυτών των ίδιων ισχυρισμών».

    Σημειώνεται πως την 6η Ιανουαρίου, λίγο πριν από την αιματηρή έφοδο οπαδών του στην έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, είχε καταγγείλει την υποτιθέμενη εκλογική νοθεία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο, καλώντας το πλήθος να δώσει «μάχη» για να σταματήσει την «κλοπή».

    Ο Ρεπουμπλικάνος παραπέμφθηκε για δεύτερη φορά σε δίκη που έκρινε το εάν θα απομακρυνόταν από το αξίωμα μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, όμως αθωώθηκε από τη Γερουσία, όπου εξετάστηκε η κατηγορία σε βάρος του για «υποκίνηση εξέγερσης». Παραμένει κυρίαρχος στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και αφήνει τακτικά να εννοηθεί πως έχει πρόθεση να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2024.

    Με πληροφορίες από New York Times