Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Macron

    Μια τεράστια αλλαγή βιώνει η πολιτική σκηνή της Γαλλίας, αφού ο Emmanuel Macron δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του προέδρου εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Απείχε πολύ από τις 289 έδρες που απαιτούνταν για την απόλυτη πλειοψηφία.

    Η συμμαχία NUPES υπό τον Jean Luc Melenchon, εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen θα καταλάβει 89 έδρες, πολύ περισσότερες από αυτές στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν 61. Η αποχή για ακόμα μια φορά έφτασε το 53,77%.

    Η δεύτερη προεδρική του θητεία ξεκινά με αβεβαιότητα αυτή την εβδομάδα, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με το πώς θα συνάψει συμμαχίες προκειμένου να προωθήσει τη βασική νομοθεσία αυτό το καλοκαίρι. Αν δεν δημιουργήσει συνασπισμό, τότε θα πρέπει να κυβερνήσει ως μειοψηφία, κάνοντας νέες συμμαχίες σε κάθε περίσταση. Πλέον έρχεται αντιμέτωπο με μια Εθνοσυνέλευση που δεν μπορεί να εγγυηθεί την ψήφιση των μεταρρυθμίσεών του, οι οποίες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία.

    Μετά από μια ισχυρή αριστερά και μια άνοδο από την ακροδεξιά, που μπορεί να σταθούν εμπόδιο για τον Macron, το κοινοβουλευτικό τοπίο αλλάζει. Κι έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την γαλλική κοινωνία κι είχε υποσχεθεί να λύσει με τις μεταρρυθμίσεις τους. Ωστόσο, αυτές βρίσκονται «στον αέρα», μιας κι είναι αβέβαιο αν θα πάρουν την έγκριση του κοινοβουλίου. Το ότι οι Γάλλοι δεν τον βλέπουν ως «παντοδύναμο», έχει γίνει πλέον φανερό.

    Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Macron

    Ένα θέμα που πρέπει να επιλύσει είναι η κρίση κόστους ζωής, καθώς ο ανεξέλεγκτης πληθωρισμός επιφέρει μειώσεις στους μισθούς. Ο Macron είχε υποσχεθεί αυξήσεις συντάξεων και φορολογικές ελαφρύνσεις, τα οποία πρέπει τώρα να υποβάλει στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσει τα σχέδιά της για κουπόνια τροφίμων και να καθορίσει μέτρα που θα ενισχύσουν τους στάσιμους μισθούς στον δημόσιο τομέα.

    Οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 4% τον Ιούλιο και η έκπτωση στην τιμή των καυσίμων αξίας 18 λεπτών το λίτρο θα πάρει παράταση και για τον Αύγουστο. Ωστόσο, η έκπτωση δεν θα παραταθεί πέρα από αυτούς τους μήνες, και η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ένα μέτρο που θα στοχεύει ανθρώπους που εξαρτώνται από τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στον χώρο εργασίας. Η πρωθυπουργός Élisabeth Borne, είπε ότι ήταν «έκτακτη ανάγκη» της κυβέρνησης να λάβει ειδικά μέτρα για το καλοκαίρι προς αναθεώρηση του συστήματος υγείας.

    Όσον αφορά τα σχέδια του προέδρου για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, είναι πιθανό να αναβληθούν μέχρι μετά το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια αποφυγής των διαμαρτυριών ενάντια στην απόπειρα αλλαγής συντάξεων.

    Με πληροφορίες από Guardian

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Ιστορικές εκλογές στην Κολομβία: Εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρόεδρος από την Αριστερά

    Fina: Ο παγκόσμιος οργανισμός κολύμβησης αποκλείει τις τρανς από γυναικείους αγώνες

    Ερντογάν: Το θέμα της στρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών θα θέσει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ