Πίνακας Περιεχομένων
  1. Τι θα γίνει αν ο Macron «χάσει» την πλειοψηφία;

  O Emmanuel Macron κατάφερε να «πάρει» την πρωτιά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, μετά από μια μάχη σώμα με σώμα με τον Jean-Luc Mélenchon και την συμμαχία του, γνωστή ως Nupes. Αν και όλα έδειχναν ότι ο εκπρόσωπος της ενωμένης Αριστεράς θα έβγαινε πρώτος, τελικά έγινε η ανατροπή και το Ensemble (Μαζί) μάζεψε τις περισσότερες ψήφους.

  Το Ensemble κέρδισε το 25,71% των ψήφων, και βρέθηκε οριακά μπροστά από το 25,61% της συμμαχίας κομμάτων της Αριστεράς, με επικεφαλής το κόμμα France Unbowed του Mélenchon, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι. Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου, Ensemble (Together), είχε προβλεφθεί να «έπαιρνε» το 25,2% των ψήφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ipsos-Sopra Steria για τη France Télévisions.

  Στον α’ γύρο σημειώθηκε ρεκόρ αποχής στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας με 47%, κάτι που στοχεύουν να αλλάξουν στον β’ γύρο. Ο Macron έρχεται αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα, καθώς δεν είναι σίγουρο αν θα καταφέρει να κερδίσει μια κρίσιμη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

  Ο Mélenchon κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν δυναμικά την επόμενη Κυριακή «για να απορρίψουν οριστικά τις καταστροφικές πολιτικές της πλειοψηφίας του Macron». Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που επανεξελέγη τον Απρίλιο έναντι της ακροδεξιάς Marine Le Pen, χρειάζεται να κερδίσει την πλειοψηφία για την κεντρώα ομάδα του στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να μπορέσει να «περάσει» τις προτάσεις του για μείωση φόρων και αλλαγές στο σύστημα πρόνοιας.

  Τι θα γίνει αν ο Macron «χάσει» την πλειοψηφία;

  Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα του β’ γύρου θα είναι κι αυτό υπέρ του Macron. Φαίνεται, επίσης, ότι ο Mélenchon, παρά τις εκκλήσεις του στο κοινό του, δεν θα επιτύχει τον στόχο του να γίνει πρωθυπουργός, αφού δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Στόχος του ήταν να κερδίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται στις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας.

  Σε αντίθεση με τον Macron, υπόσχεται τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, το «πάγωμα» στις τιμές σε 100 είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  Εάν το κόμμα του Macron και οι σύμμαχοί του αποτύχουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, τότε αυτό θα σήμαινε οπισθοδρόμηση για τον πρόεδρο. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακατάστατες συμφωνίες με τα δεξιά κόμματα στο κοινοβούλιο ή έναν ανεπιθύμητο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχητική εκτίμηση από Βασιλακόπουλο μετά το 2ο κρούσμα – «Ξέφυγε η νόσος αυτή τη φορά»

  Freebirth: Γιατί είναι και πάλι trend γυναίκες που γεννούν μόνες στη θάλασσα;

  Ρωσία: Με ποιο σχέδιο σκοπεύει να πουλήσει παράνομα σιτηρά στην Δύση;