Πίνακας Περιεχομένων
    1. Δυσοίωνο το 2022 για την ενδοοικογενειακή βία

    Στη διάρκεια της πανδημίας και δη της καραντίνας η ενδοοικογενειακή βία έγινε ξανά μάστιγα. Χαρακτηριστικό ότι είχαν μετρηθεί 163 εκατομμύρια αναζητήσεις στη Google για το «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς;». Με αυτό στο μυαλό και με δεδομένο ότι θυμόμαστε σχεδόν μία προς μία τις περιπτώσεις γυναικών που δολοφονήθηκαν ή σκοτώθηκαν από τους συντρόφους-συζύγους-πρώην συντρόφους τους το 2021, δε μας προκαλούν έκπληξη τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Αστυνομία για τα περιστατικά βίας προς τις γυναίκες το 2021.

    Υπάρχει όμως κι ένα στοιχείο-έκπληξη. Από τα 7.695 θύματα ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν στην αστυνομία το 2021, τα 1.990 ήταν άντρες. Ενώ δηλαδή υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στη βία κατά των γυναικών, με 5.705 θύματα σε σχέση με τα 4.619 του 2020, είχαμε και έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό αντρών που έπεσαν θύμα βίας. Άρα, η ενδοοικογενειακή βία δε γνωρίζει φύλο και δεν σχετίζεται με αυτό. Σχετίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες και με τον κάθε άνθρωπο που φέρει ένα φορτίο βιαιότητας μέσα του.

    Το 2021 καταγράφονταν καθημερινά 19 περιστατικά, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν να ήταν 6.834, δηλαδή οι 861 καταγγελίες δεν έφτασαν στο σημείο να γίνουν δικογραφίες. Σε αυτές τις 7.695 περιπτώσεις ταυτοποιήθηκαν οι δράστες για τις 7.242, με τους 5.868 να είναι άντρες και τους 1.374 να είναι γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν περιπτώσεις που άνδρες θύματα είχαν άνδρες θύτες μέσα στο σπίτι. Το 2020 οι άντρες δράστες ήταν 3.966 και οι γυναίκες 848. Άρα υπάρχει μια ανάλογη αύξηση και στις δύο κατηγορίες.

    Δυσοίωνο το 2022 για την ενδοοικογενειακή βία

    Αν επιχειρήσει κανείς μια πρόχειρη ανάλυση των αριθμών, βάζοντας στην εξίσωση πως το πρώτο μισό του 2021 ήταν το «καραντινάτο», θα οδηγηθεί στο εύλογο συμπέρασμα πως η μεγαλύτερη διάρκεια καθημερινής συμπαρουσίας στο ίδιο σπίτι σε συνδυασμό με την πίεση από εξωτερικούς παράγοντες, δημιούργησε συσσωρευμένη οργή στους ανθρώπους. Κι αυτή η οργή οδηγούσε πιο εύκολα σε ξεσπάσματα σωματικής βίας, ενίοτε και σε ανθρωποκτονίες.

    Το πώς τελειώνει το 2021, με τη νέα ψυχολογική πίεση που πέφτει στους ανθρώπους, αφού έχουν από τη μία το φόβο να κολλήσουν κι από την άλλη τον φόβο να μην κολλήσουν άλλους και θεωρηθούν υπεύθυνοι για απροσεξία ή οτιδήποτε τέτοιο, δείχνει πως η ενδοοικογενειακή βία θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο σε έξαρση. Σε αυτό να συνυπολογιστεί πως σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία, έχοντας το βάρος των χρεών από τις καραντίνες, γίνεται πιο αδιάλλακτη, άρα υπάρχει στον καθένα το βάρος να απολυθεί επειδή νόσησε, και δημιουργείται ένα κοινωνικό μιξ που σίγουρα δε θα βγάλει τον καλό εαυτό του καθενός.

    Η ΕΛ.ΑΣ. έχει δημιουργήσει γι΄αυτό το λόγο τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα ιδρυθούν ανάλογα τμήματα και σε άλλες περιοχές.