Ο καιρός φέρεται να είναι τελικά το πιο ισχυρό όπλο του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στον ενεργειακό πόλεμο που ξεκίνησε κατά της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Politico, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και το αν θα στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.

    «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Putin έχει αποδείξει την ικανότητά του να προκαλεί όλεθρο στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, μέσω ενός συνδυασμού απειλών και περικοπών στις προμήθειες, βλάπτοντας σοβαρά τις βιομηχανίες που διψούν για εξουσία», αναφέρει η ανάλυση. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις βιομηχανίες και οδηγεί σε κρατικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις, που προσπαθούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές να πληρώσουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας.

    Αν και πλέον φαίνεται η δύναμη του Putin να έχει εξασθενήσει, ενδέχεται να επανέλθει δριμύτερος όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι με σύμμαχο τον καιρό, μπορεί ο χειμώνας να είναι λιγότερο οδυνηρός.

    Στην αντίθετη περίπτωση θα ξεσπάσει μια πολιτική αναταραχή στο κόστος ζωής και στην υποστήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία, αφού η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την λειτουργία των εργοστασίων. Άρα ένας ήπιος χειμώνας θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους ηγέτες να πουν ότι αντιμετώπισαν την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τον Ρώσο πρόεδρο κι ότι νίκησαν.

    Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie προβλέπει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να τα καταφέρει με λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των αποθεμάτων της. Αν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες, η Ε.Ε θα μείνει περίπου με το 15% του φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του χειμώνα. Η αναπλήρωση του αποθέματος θα είναι δυσκολότερη φέτος, δεδομένου ότι ξεκινάει χωρίς την βοήθεια της Ρωσίας, ενώ οι τιμές θα εκτοξευθούν.

    «Το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η ΕΕ να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το πόσο φυσικό αέριο θα έχει απομείνει από τον χειμώνα. Και αυτό, όπως και τόσα άλλα αυτή τη στιγμή, εξαρτάται από τον καιρό», γράφει το Politico.

    Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προβλέψεων, Carlo Buontempo, δήλωσε ότι οι αγορές ενέργειας έχουν δώσει έμφαση στις χειμερινές προβλέψεις που βγαίνουν τον Νοέμβριο. Προς το παρόν, υπάρχει η πεποίθηση μεταξύ των διπλωματών της Ε.Ε ότι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα θα είναι αρκετές για να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο των κυλιόμενων μπλακ άουτ.

    Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ε.Ε είναι ήδη γεμάτες κατά 86 τοις εκατό. Ένας αναλυτής προέβλεψε ότι ακόμα κι αν ο Putin κόψει το υπόλοιπο 9 τοις εκατό του φυσικού αερίου της Ε.Ε που προέρχεται από τη Ρωσία (από 40 τοις εκατό πέρυσι), η Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος. Το πόσο γρήγορα λοιπόν θα μπορέσει η Ε.Ε να επιστρέψει σε ασφαλή επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου το 2023 θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πόση ποσότητα φυσικού αερίου έχει απομείνει από τον χειμώνα.