Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα μπορεί να αναλάβει δράση «ξαφνικά μια νύχτα» ενάντια σε όποιον αποτελεί απειλή, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «αξιολύπητη».

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό δίκτυο TVnet προειδοποίησε πως «κανείς δεν πρέπει να παίρνει ελαφρά την Τουρκία» για να προσθέσει εν συνεχεία ότι η Τουρκία «μπορεί να αναλάβει δράση ξαφνικά μια νύχτα» ενάντια σε όποιον αποτελεί απειλή, όχι μόνο στην Ελλάδα».

  Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Αθήνα «νιώθει άβολα με την Τουρκία ότι είναι παγκόσμιος παράγοντας  και κερδίζει την εκτίμηση όλων» και με απαξιωτικό τρόπο είπε πως «άρχισαν να λένε ανοησίες».

  «Όποιος καβαλάει ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία» προειδοποίησε και συμπλήρωσε σε πρώτο πρόσωπο ότι «στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα και επειδή δεν μπόρεσες να το χωνέψεις, είσαι παντού εχθρικούς με τους Τούρκους».

  «Γι αυτό σας λέμε «καλημέρα» (στα ελληνικά). Ξυπνήστε από αυτό το όνειρο, δεν θα σταθεί κανείς πίσω σας», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έβαλε στο μάτι τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα με τη ρητορική, άρχισαν τις προκλήσεις πιστεύοντας ότι έχουν στο πλευρό τους τις ΗΠΑ».

  Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε «γιατί να ενοχλεί την ΕΕ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο;» και υποστήριξε ότι «τους έχουν βάλει σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες κλαίγοντας και ζητιανεύοντας».

  «Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις, ακόμη και αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας», σημείωσε και επανέλαβε πως το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» ισχύει.

  Κατηγόρησε την Ελλάδα για υποκρισία, φέροντας ως παράδειγμα τη Λιβύη. «Η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στη Λιβύη, έχει έναν σκοπό, τη σταθερότητα της Λιβύης», ανέφερε και πρόσθεσε  πως «επιθυμεί μόνο την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητά της».

  Σύμφωνα με την Hurriyet υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα «δεν επιθυμεί την ειρήνη αλλά επιδιώκει τη σύγκρουση», με το αιτιολογικό ότι «παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες» και πρόσθεσε πως «θα υπάρξει απάντηση γι’ αυτό» για να συμπληρώσει ότι «θα προστατεύσουμε τη χώρα μας ακόμα και αν ο κόσμος στέκεται εναντίον μας».