Πίνακας Περιεχομένων
    1. 36 ώρες ταξίδι μακριά από την Αιθιοπία

    Δύο άνδρες από το Tigray, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Αιθιοπία, με προορισμό το Βέλγιο, εξαιτίας των απειλών από την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση μαζί τους, εδώ και 14 μήνες. Πρόκειται για τεχνικούς της Ethiopian Airlines, οι οποίοι μη έχοντας άλλη επιλογή, στοιβάχτηκαν ανάμεσα σε κιβώτια με φρέσκα λουλούδια για να δραπετεύσουν.

    Οι ίδιοι, χωρίς να αναφέρουν τα πραγματικά τους ονόματα, μοιράστηκαν την ιστορία τους στο CNN. Στα 25 τους, αποφάσισαν να κρυφτούν στον αποθηκευτικό χώρο ενός αεροπλάνου της Ethiopian Airlines. Τα μέλη της οικογένειας τους είχαν τεθεί υπό κράτηση, γι’αυτό και φοβόντουσαν μήπως είχε έρθει η σειρά τους. Έτσι, τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Δεκεμβρίου, θέλησαν να φύγουν για το Βέλγιο.

    Ως τεχνικοί εδάφους της αεροπορικής εταιρείας της Αιθιοπίας τα τελευταία πέντε χρόνια, είχαν πρόσβαση για λόγους τακτικής επιθεώρησης. Αλλά αν είχε ανακαλυφθεί η κρυψώνα τους, θα αντιμετώπιζαν σκληρή τιμωρία, είπαν.

    Για περισσότερες από τρεις ώρες, πριν την απογείωση, κρύβονταν στο κρύο ανάμεσα στις αποσκευές του πληρώματος καμπίνας, κοντά στο φορτίο του αεροπλάνου, όπου είχε τριαντάφυλλα έτοιμα να παραδοθούν στην Ευρώπη.

    «Πήραμε το ρίσκο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή, δεν μπορούσαμε να ζήσουμε στην  Αντίς Αμπέμπα, μας αντιμετώπιζαν ως τρομοκράτες», είπε ο ένας από τους δύο στο CNN, ο οποίος τώρα έχει λάβει άσυλο στο Βέλγιο.

    Τέσσερις από τους συγγενείς του σκοτώθηκαν, η αρραβωνιαστικιά του βρίσκεται στη φυλακή στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, μαζί και η αδελφή του που περίπου επτά μηνών έγκυος, ενώ κατασχέθηκ το σπίτι του μαζί με τα έπιπλά του. Ο ίδιος πιστεύει πως οι δολοφονίες και οι κρατήσεις υποκινήθηκαν εξαιτίας της εθνικότητας τους. «Δεν ξέρω πού είναι η αρραβωνιαστικά μου», ωστόσο το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους θανάτους ή τη φυλάκιση των συγγενών του.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, ανέφερε σε δήλωση που εστάλη στο μέσο ενημέρωσης, πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση, άρθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2022.

    «Θα σημειώσετε ότι το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε σήμερα να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα άτομα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο τής, απελευθερώθηκαν σε μεγάλο αριθμό, τις τελευταίες εβδομάδες από τον τομέα ασφαλείας, μετά από έρευνες», η εκπρόσωπος είπε η Billene Seyoum Woldeyes και πρόσθεσε: «Δεν θεσπίστηκε ποτέ για να ‘διώξει’ οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων με γνώμονα την ταυτότητά τους».

    36 ώρες ταξίδι μακριά από την Αιθιοπία

    Οι δύο άνδρες δεν είναι οι μοναδικοί υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας που επιχείρησαν την απόδραση από την πατρίδα τους, τις τελευταίες εβδομάδες. Την 1η Δεκεμβρίου, δύο ακόμα τεχνικοί της, κρύφτηκαν σε επιβατικό αεροσκάφος με προορισμό την Ουάσιγκτον.

    Πιο συγκεκριμένα, είχαν κρυφτεί στην οροφή πάνω από τα καθίσματα, σύμφωνα με πηγή της εταιρίας. Το ταξίδι τους διήρκησε πάνω από 36 ώρες συνολικά, αφού το αεροπλάνο πέταξε από την Αντίς Αντέμπα μέσω του Λάγος της Νιγηρίας και του Δουβλίνου της Ιρλανδίας, πριν τελικά προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles στην Ουάσιγκτον.

    Κατά την άφιξη τους στις ΗΠΑ, συνελήφθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

    Το CNN μίλησε επίσης με αρκετούς άλλους υπαλλήλους της Ethiopian Airlines που έχουν εγκαταλείψει την Αιθιοπία τους τελευταίους μήνες λόγω της δουλειάς τους. Είπαν παρόμοιες ιστορίες εκτεταμένων κρατήσεων Tigrayans στην Αιθιοπία και στοχευμένης εθνοτικής παρενόχλησης μέσα από την αεροπορική εταιρεία.

    Συνολικά, 16 τεχνικοί της Ethiopian Airlines φάνηκε να διέφυγαν με κάθε δυνατό μέσο, ωστόσο ο αριθμός δεν επαληθεύτηκε. Για τους δύο τελευταίους, η απόφαση να φύγουν ήταν σχεδιασμέν. Επέλεξαν την πρώτη προγραμματισμένη πτήση για μια ευρωπαϊκή χώρα, αφήνοντας τα υπάρχοντα τους πίσω.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της επτάωρης πτήσης τους προς τις Βρυξέλλες, κάθισαν στον χώρο φορτίου του Airbus A350 χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, στο παγωμένο κρύο, εν αγνοία των άλλων μελών του πληρώματος.

    Στο μεταξύ, οι προσπάθειες να φύγουν από την Αιθιοπία με νόμιμο τρόπο γίνονται όλο και πιο δύσκολες για τους Tigrayians, σύμφωνα με τους υπαλλήλους της Ethiopian Airlines.

    Αρκετοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα από της αεροδρόμιο της Αντίς Αντέμπα, αλλά τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση. Ένας πρώην υπάλληλος είπε στο CNN ότι υπήρχαν τέσσερα σημεία ελέγχου στο αεροδρόμιο όπου οι επιβάτες ελέγχονταν τα διαβατήριά τους πριν από την αναχώρηση.

    Ως αποτέλεσμα, αρκετοί υπάλληλοι διέφυγαν δουλεύοντας σε διεθνείς πτήσεις ως πλήρωμα πτήσης και φυγαδεύοντας όταν το αεροσκάφος προσγειωνόταν στο εξωτερικό, συχνά όταν ο προορισμός ήταν στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

    Με πληροφορίες από CNN