Πίνακας Περιεχομένων
  1. Οι χώρες στην κορυφή της λίστας
  2. Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

  Το 2020 τα προσδόκιμα έτη υγιούς ζωής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν 64,5 έτη για τις γυναίκες και 63,5 έτη για τους άνδρες, , σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Για τις γυναίκες κατά μέσο όρο, ήταν 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών εκείνη τη χρονιά.

  Τα έτη υγιούς ζωής αντιπροσωπεύουν το 78% και το 82% του συνολικού προσδόκιμου ζωής για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Συνεπώς, κατά μέσο όρο, οι άνδρες τείνουν να περνούν μεγαλύτερο μέρος της – κάπως συντομότερης – ζωής τους χωρίς να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους λόγω ηλικίας.

  Οι χώρες στην κορυφή της λίστας

  Η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ενώ ακολουθεί η Μάλτα (70,7 έτη) και η Ιταλία (68,7 έτη). Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν στις ίδιες χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

  Αντίθετα, η Λετονία ίχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Βέβαια, τα νούμερα αυτά μπορούν να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, που επηρεάζει τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό.

  Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της Ε.Ε, με τη διαφορά πάντως ανάμεσα στα φύλα να είναι σχετικά μικρή σε γενικές γραμμές. Σε επτά κράτη μέλη της Ε.Ε., το χάσμα ήταν πάνω από δύο χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4 έτη).

  Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη). Στην Ισπανία, καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

  Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

  Αναφορικά με τα στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας τόσο στις γυναίκες (μαζί με τη Γερμανία), όσο και στους άνδρες. Ειδικότερα, το προσδόκιμο υγιούς ζωής για τις γυναίκες στην Ελλάδα ανερχόταν το 2020 στα 66,8 χρόνια, ενώ για τους άνδρες στα 65 χρόνια.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι λόγοι για πρόωρες εκλογές και οι τουρκικές προκλήσεις – Τι θα γίνει με την οικονομική κρίση

  Ιαπωνία: Με φυλάκιση κινδυνεύει όποιος κάνει cyberbullying – H αυτοκτονία 22χρονης που άλλαξε τη νομοθεσία

  Vladimir Putin: Είναι άραγε τόσο εμφανή τα σημάδια για την υγεία του ή τα ΜΜΕ ασχολούνται με κάτι που δεν υπάρχει;