Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η ευλογιά των πιθήκων και ο κορονοϊός παρακινούν ένα κύμα ρατσισμού

  Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Eric Adams, αυτό το Σαββατοκύριακο κήρυξαν κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» λόγω της ευλογίας των πιθήκων, μετά από παρόμοιο κάλεσμα της κυβερνήτη Kathy Hochul. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, καθώς όλοι αυτό που φοβούνται είναι μην συμβούν τα ίδια με την πανδημία του κορονοϊού.

  Παράλληλα και η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed, δήλωσε ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων στον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, αλλά ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης βοηθήσει στο να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

  Στις οδηγίες που δόθηκαν στους πολίτες αναφέρεται ότι η απλή κάλυψη των πληγών και η αποφυγή του φιλιού θα αρκούσε για να επιβραδύνει την εξάπλωση. Τότε γιατί τόσος χαμός; Πώς γίνεται να θυσιάζεται για ακόμα μια φορά η κοινωνική ζωή στον βωμό της «υγείας», εφόσον δεν μιλάμε πια για μια πανδημία;

  Οι πολίτες θα πρέπει να περιορίσουν ακόμα και την σεξουαλική δραστηριότητα τους για να περιορίσουν μια ασθένεια που μεταδίδεται από στενή σωματική επαφή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνεί με αυτήν την ιδέα. Η ευλογιά των πιθήκων φέρνει στο προσκήνιο ομοφοβικές αντιλήψεις, καμουφλαρισμένες με το πρόσχημα της «δημόσιας υγείας», όπως συνέβη και κάποτε με το AIDS.

  Ο Don Weiss, για παράδειγμα, του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης που έχει υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή διαφόρων κρουσμάτων, υποστήριξε ότι μόνοι οι ομοφυλόφιλοι άντρες πρέπει να μειώσουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων τους για να βοηθήσουν στον έλεγχο των λοιμώξεων. Ευτυχώς ο δήμαρχος αργότερα απέρριψε τις ιδέες του.

  Η ευλογιά των πιθήκων και ο κορονοϊός παρακινούν ένα κύμα ρατσισμού

  O Weiss συνέχισε να υποστηρίζει τις απόψεις του και έστειλε email στους συναδέλφους του. «Εάν είχαμε μια επιδημία που σχετίζεται με το bowling, δεν θα προειδοποιούσαμε τους ανθρώπους να σταματήσουν το bowling;» αναφέρει. Πάντως η ανησυχία του στιγματισμού της κοινότητας των LGBTQ είναι υπαρκτός και η πολιτική που ακολουθούν πρόσωπα της «πρώτης γραμμής» τον προωθούν. Στις αρχές της πανδημίας του COVID οι «ειδικοί» της δημόσιας υγείας παρακίνησαν ένα κύμα ρατσισμού κατά των Ασιατών, υποστηρίζοντας ότι ο κορονοϊός προήλθε εσκεμμένα από εκείνους.

  Τα γεγονότα μιλούν πλέον από μόνα τους. Οι Ασιάτες στις ΗΠΑ πλέον εκφοβίζονται και δέχονται περισσότερο ρατσισμό από ποτέ. Σε στατιστικά τα περιστατικά bullying ξεπέρασαν και αυτά κατά των μαύρων και των λατινόφωνων. Υπήρξαν περισσότερα από 500 εγκλήματα μίσους με θύματα Ασιάτες μόνο φέτος», έγραψε ο Αμερικανός, ειδικός στα κοινωνικά μέσα Mark Kim στο Twitter, πέρσι. Το Stop AAPI Hate, μια βάση δεδομένων αναφοράς που δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας ως απάντηση στην αύξηση της φυλετικής βίας, έλαβε 3.795 αναφορές για ρατσιστική βία κατά Αμερικανοασιατών, μεταξύ 19 Μαρτίου του 2020 και 28 Φεβρουαρίου του 2021.

  Αν και δεν έχει επιβληθεί κανένα lockdown, κάτι πρακτικά αδύνατο λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των περισσότερων χωρών, έχουν προταθεί ήδη κάποια μέτρα – αν και αστεία-. Όσον αφορά την κοινωνική κατακραυγή και τον στιγματισμό, δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβούν τα ίδια και χειρότερα με την ευλογιά των πιθήκων.

  Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

  Δολοφονίες γυναικών-συζύγων και παιδεραστίες: Κάθε μέρα μετράμε τις απώλειες της «παράδοσης» και της σιωπής

  Ισπανία: Όλα λάθος με την καμπάνια κατά του body shaming – Γυναίκες πρωταγωνίστησαν χωρίς να το γνωρίζουν

  Ο Gordon Ramsay σου έδειξε την αλήθεια κατάματα κι εσύ ενοχλήθηκες; Για κοίτα το πιάτο σου