Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του αυξανόμενου φόβου για την συνεχή παρουσία της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό και τις ανησυχίες που ξέσπασαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποφάσισε να ενισχύσει την αμυντική της δύναμη στην εν λόγω περιοχή. «Στόχος μας είναι πάντα να συνεργαζόμαστε όποτε είναι δυνατόν, αλλά και να αμυνόμαστε όποτε είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Gabriele Visentin, ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε στον Ινδο-Ειρηνικό.

    Παράλληλα, τόνισε ότι δεν στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας, απλά υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, όταν κρίνεται αναγκαίο. Ο Visentin είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι επίκειται πόλεμος στην περιοχή. Ωστόσο, η Ε.Ε ανησυχεί ότι «δεν θα σέβεται κανείς τους κανόνες».

    «Το διακύβευμα που έχει τεθεί για την παραβίαση της τάξης που βασίζεται σε πολυμερείς κανόνες είναι αρκετά υψηλό. Είναι σίγουρα ένα μήνυμα για άλλους που μπορεί να θέλουν να σπάσουν την πολυμερή τάξη με βίαιο τρόπο. Τώρα ξέρουν τι μπορούν να συναντήσουν». Η Κίνα θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή, που εκτείνεται από την ανατολική ακτή της Αφρικής έως τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, και βλέπει την Ε.Ε σαν αντίπαλό της.

    Οι φόβοι είναι περισσότεροι μετά τη διαρροή σχεδίου συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ Κίνας και Νήσων Σολομώντα τον Μάρτιο, κάτι που ξάφνιασε τους παλιούς εταίρους των νησιών όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία. Το σχέδιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την διατάραξη της περιφερειακής σταθερότητας, αφού η Κίνα θα μπορεί έτσι να έχει την ευκαιρία να βάση για τα πολεμικά της πλοία στον Ειρηνικό λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αυστραλίας.

    Χώρες της Ευρώπης, μεταξύ τους και η Γαλλία, ανησυχούν για τις φιλοδοξίες που έχει η Κίνα στην περιοχή. Ο Sujiro Seam, πρεσβευτής της Ε.Ε για τα νησιά του Ειρηνικού και του Σολομώντα, δήλωσε ότι η συμφωνία υποδεικνύει την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η άμυνα στην περιοχή του Ειρηνικού.

    «Η παρουσία της Ε.Ε σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στον Ειρηνικό είναι περιορισμένη. Είναι μια πρόκληση για το μέλλον, και αυτή η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ της Κίνας και των Νήσων Σολομώντος πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την άμυνα στην περιοχή.

    Παραδοσιακά στον Ειρηνικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε αναπτυξιακός εταίρος. Η κύρια πρόκληση είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε κάτι άλλο, στρατηγικός εταίρος στην ασφάλεια και την άμυνα».

    Πηγή: Guardian

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Kamala Harris: Ενθουσιασμένη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ανάρτησή της μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού

    Γιατί η Ευρώπη φοβάται μια νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο;

    Μεγάλη Βρετανία: Είδος προς εξαφάνιση το διάσημο fish ‘n’ chips