Πίνακας Περιεχομένων
  1. Γερμανία: Να εφοδιαστούν οι πολίτες με βασικές προμήθειες για 10 ημέρες
  2. Τελευταία κίνηση πίεσης από την Ευρώπη

  Το έκτο και πιο βαρύ πακέτο κυρώσεων, για τη Μόσχα, θα συζητήσουν την Τετάρτη οι πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, θα είναι το ίδιο επώδυνο και για την ίδια την Ευρώπη, μετά και τον εκβιασμό της Ρωσίας για πληρωμή του αερίου σε ρούβλια.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει και την πρόταση για σταδιακό εμπάργκο, έστω και με εξαιρέσεις ορισμένων χωρών, μετά την αρχική συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

  Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και θα είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενδεχομένως το πιο βαρύ για τη Μόσχα, αλλά και επώδυνο για την ίδια την Ευρώπη.

  Γερμανία: Να εφοδιαστούν οι πολίτες με βασικές προμήθειες για 10 ημέρες

  O υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάιμπεκ, ήρε τις επιφυλάξεις που είχε λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα και προειδοποίηση τους πολίτες να είναι έτοιμοι για αυξήσεις.Την ίδια ώρα η συνάδελφός του υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εφοδιαστούν με τρόφιμα, υγρά και άλλες βασικές προμήθειες, ικανές να τους συντηρήσουν τουλάχιστον για δέκα ημέρες! Όλα αυτά επικαλούμενη το ενδεχόμενο «κυβερνοεπιθέσεων σε σημαντικές υποδομές».

  Σύμφωνα με τη λίστα της Νάνσι Φάζερ, πρόκειται για βασικές προμήθειες όπως πόσιμα υγρά, δημητριακά, προϊόντα δημητριακών, ψωμιά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά, όσπρια, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και κρέας.

  Για την ώρα, κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η ειδοποίηση της Γερμανίδας υπουργού είναι οργάνωση ή μήνυμα προς τις ΗΠΑ, ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, (μπορεί να) έχει δραματικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, που ζητάει με ευκολία την ευρωπαϊκή συνδρομή σε όλα τα μέτωπα αυτής της κρίσης, χωρίς όμως οι αμερικανοί πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τους κινδύνους.

  Τελευταία κίνηση πίεσης από την Ευρώπη

  Το ενεργειακό εμπάργκο αποτελεί την τελευταία κίνηση της Ευρώπης να πιέσει τη Μόσχα και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είχε προηγηθεί άλλωστε η απόφαση σχεδόν όλων των χωρών, μεταξύ αυτών και της αρχικά επιφυλακτικής Γερμανία, για αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας έναντι της ρωσικής επίθεσης.

  Αλλά το ενεργειακό πεδίο ήταν πάντα ένα σημείο, που προβλημάτιζε παραπάνω τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, που έχουν μεγάλες προμήθειες ρωσικών καυσίμων – η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% του πετρελαίου.

  Αναφορικά με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισάγει ορυκτά καύσιμα αξίας περίπου 37 δισ. λιρών από την έναρξη της σύγκρουσης, με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς να είναι η Γερμανία και η Ιταλία.

  Με τη σειρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναφέρθηκε στο διάγγελμα γι’αυτή την κίνηση της Ευρώπης και δήλωσε πως αναμένει στο μέλλον νέο πακέτο κυρώσεων. «Αυτό το πακέτο θα πρέπει με σαφή βήματα να μπλοκάρει τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας. Πιστεύουμε πραγματικά σε αυτό. Για να μην δίνεται στο κράτος τρομοκράτης ένα δισ. ευρώ την ημέρα για καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά.

  Το ευρωπαϊκό σχέδιο, για τις λεπτομέρειες του οποίου πάντως δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία, καθώς απαιτούνται επιπλέον συμβιβασμοί, φαίνεται ότι θα προβλέπει αφενός μία μεταβατική περίοδο, έως τις αρχές του 2023 και εξαιρέσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

  Oι Βρυξέλλες καταδικάζουν την κίνηση της Ρωσίας να σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιτρέπεται σε χώρες μέλη της ΕΕ να αποδεχθούν την απαίτηση του Putin για πληρωμές των καυσίμων σε ρούβλια.

  H Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί δήλωσε ότι «οι υπουργοί εξέτασαν το επίπεδο προετοιμασίας της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού για όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γεμίσουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αποθήκες φυσικού αερίου, να βρούμε περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές και να παρακολουθούμε την κατάσταση».

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Ουκρανία: Ρώσοι απέσπασαν χρυσά αρχαία κειμήλια ανεκτίμητης αξίας από μουσείο της Μελιτόπολης

  «Πες το Ναι»: 7 ιερείς αντιδρούν στην καμπάνια για τον γάμο των ομοφυλόφιλων με επιστολή στον Μητσοτάκη