Πίνακας Περιεχομένων
    1. Σουηδία και Φινλανδία οδεύουν προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

    Την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, η Φινλανδία συνεχίζει να επιμένει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει με απειλές τη χώρα για ενδεχόμενη επίθεση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας και η πρωθυπουργός, Sanna Marine, διευκρινίζουν με κοινή τους δήλωση πως η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

    «Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και την ασφάλεια στη Βαλτική.

    Σουηδία και Φινλανδία οδεύουν προς ένταξη στο ΝΑΤΟ

    Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

    Την αλλαγή στην αμυντική στάση της Φινλανδίας πυροδότησε ο πλήρους κλίμακας πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Από την έναρξη της εισβολής η υποστήριξη της κοινής γνώμης της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

    Η γειτονική Σουηδία είναι επίσης μια ανάσα από αντίστοιχη απόφαση, που θα λάβει τις επόμενες ημέρες. Η έγκριση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας προσθέτει ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ, εν όψει της απόφασης το Σάββατοκύριακο των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία απείλησε Φινλανδία και Σουηδία με συνέπειες εάν ενταχθούν στο μπλοκ. Η επίθεση, την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Putin έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «αναπόφευκτη», μετατόπισε την κοινή γνώμη και στις δύο σκανδιναβικές χώρες εν μία νυκτί υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Καλό 2020: Η Βόρεια Κορέα επιβάλει lockdown μετά από τα «πρώτα κρούσματα κορονοϊού»

    Ουκρανία: Εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για εγκλήματα πολέμου μετά από βίντεο που δείχνει Ρώσους να σκοτώνουν πισώπλατα δύο αμάχους

    Vladimir Putin: Μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν δει ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία