Φιλοξενία στους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν, προσφέρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    Σύμφωνα με το evima.gr, το πρωί της Παρασκευής 6 Αυγούστου, στο γήπεδο της Χαλκιά-Αναστασιάδη στην Χαλκίδα, προσήλθαν με λεωφορείο από τις περιοχές της βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά. Το γήπεδο έχει γεμίσει με ράντζα, ενώ η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει και γεύματα για τους ταλαιπωρημένους πολίτες.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες στο σημείο βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Μπουρμάς, ενώ από την πλευρά του Δήμο Χαλκιδέων εμφανίστηκε μόνο ένα στέλεχος.

    Συνολικά 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν σήμερα τη μάχη της φωτιάς στην βορειοκεντρική Εύβοια καθώς είναι σε εξέλιξη τρία κύρια μέτωπα, αλλά σημειώνονται και πολλές αναζωπυρώσεις. Πολλοί είναι οι οικισμοί που έχουν εκκενωθεί.

    Νωρίτερα αποφασίστηκε η εκκένωση ακόμη ενός χωριού, της Κηρίνθου, ανατολικότερα της Στροφυλιάς στην ανατολική πλευρά του μετώπου, ενώ πριν από λίγη ώρα ζητήθηκε από τους αρμόδιους να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκένωσης στα χωριά Φαράκλα, Ζωοδόχου Πηγής, Μετόχι, Κεχριές, Μαντούδι, Κυμάσι, Κρύα Βρύση και Σπαθάρι.

    Το ένα μέτωπο στη δυτική πλευρά της φωτιάς κατεβαίνει από το Δρυμώνα προς τα Βασιλικά καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του και έχει φτάσει λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν τη θάλασσα, στα Βασιλικά.

    Το ίδιο μέτωπο κινείται και δυτικά προς τα χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και κυρίως από Αγδίνες προς Τσαπουρνιά, στις Μηλιές. Στην περιοχή αυτή έχουν ληφθεί μέτρα και για τα χωριά που βρίσκονται δυτικότερα από το Κρυονέρι, την Μηλιά, και το Κυπαρίσσι χωρίς όμως να τα έχει πλησιάσει η φωτιά.

    Το άλλο μέτωπο κινείται μεταξύ Στροφυλιάς και Αγίας ‘Αννας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα

    Το τρίτο μέτωπο, που είναι ο μεγάλος φόβος τον αυτοδιοικητικών αλλά και των επιτελών της πυροσβεστικής στην περιοχή, είναι το ανατολικό που κινείται προς το χωριό Κήρινθος όπου προσπαθούν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τη φωτιά να μην προχωρήσει προς το Μαντούδι.

    «Αν δεν ελεγχθεί, θα φτάσει στη Χαλκίδα»

    Ανησυχίες για επέκταση του μετώπου στην Εύβοια εξέφρασε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, κατήγγειλε ανυπαρξία σχεδίου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και σημείωσε πως το «βράδυ κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα γης, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση».

    «Η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία, θα καούν και άνθρωποι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Όπως επισήμανε «οι πολίτες πάλεψαν όλο το βράδυ για να σώσουν τις περιουσίες τους, αλλά η μάχη ήταν άνιση, η φωτιά έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της. Το βράδυ ζήσαμε έναν εφιάλτη ζωντανό. Να βλέπεις ανθρώπους κρεμασμένους πάνω στις στέγες και το σπίτι να φλέγεται και να μην κατεβαίνουν κάτω».

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «έχουν καεί περισσότερες από 200.000 στρέμματα και σε περίπτωση που δεν τεθούν υπό έλεγχο, η φωτιά θα φτάσει χαμηλότερα».

    Αναφορικά με τις εκκενώσεις, τόνισε ότι «οι άνθρωποι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι άνθρωποι ήταν μαζί μας και στην Κεράμια, και στην Αγία Άννα. Οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Δεν έχει γίνει σωστή αντιμετώπιση. Τι να πιάσουμε 100 χιλιόμετρα περίμετρο φωτιά; Η φωτιά δεν έχει σταματημό, αν δεν συνδράμουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Θα καεί όλο το νησί. Θα φτάσει στη Χαλκίδα και την Ιστιαία. Ήδη το 1/3 του νησιού έχει καεί».

    Αναζωπύρωση στις Ροβιές Εντολή εκκένωσης στο Προκόπι

    Πριν λίγα λεπτά, σημειώθηκε αναζωπύρωση στις Ροβιές, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το Προκόπι. Η φωτιά κατευθύνεται και πάλι προς το χωριό.