Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τι θα συμβεί αν παραμείνει κλειστός ο αγωγός Nord Stream

    Για συντήρηση κλείνει σήμερα ο αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία, γνωστός ως «Nord Stream». Θα παραμείνει κλειστός για 10 ημέρες, αλλά οι φόβοι να παραμείνει κλειστός για πάντα έχουν ξεσπάσει. Ο Nord Stream 1 μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

    Λόγω της καθυστερημένης επιστροφής εξοπλισμού που συντηρείται από τη γερμανική Siemens Energy ENR1n.DE, στον Καναδά, η ροή μειώθηκε κατά 40% τον προηγούμενο μήνα. Αν και ο Καναδάς θα στείλει μια επισκευασμένη τουρμπίνα, θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

    Η Γερμανία χαιρέτισε την απόφαση του Καναδά να εκδώσει μια «περιορισμένη και ανακλητή άδεια» για να επιτραπεί η επιστροφή του εξοπλισμού για τον αγωγό Nord Stream 1. Τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, όμως, δήλωσαν «βαθιά απογοητευμένα» και προέτρεψαν τον Καναδά να ανακαλέσει μια απόφαση που υποκύπτει στα «καπρίτσια της Ρωσίας».

    Γερμανοί αξιωματούχοι και αναλυτές δήλωσαν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Nord Stream να αναστείλει τις ροές φυσικού αερίου πέρα ​​από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης. Οι δυτικές κυρώσεις ως αντίποινα στον πόλεμο στην Ουκρανία πυροδότησαν φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

    Η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία και η Ολλανδία σταμάτησαν να δέχονται το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή αρνήθηκαν να υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν οι «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ανησυχούν ότι η Ρωσία θα επιτείνει την κρίση φυσικού αερίου που έχει προκαλέσει έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις και υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

    Τι θα συμβεί αν παραμείνει κλειστός ο αγωγός Nord Stream

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov, αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να ασκήσει πολιτική πίεση, λέγοντας ότι το κλείσιμο συντήρησης ήταν ένα τακτικό, προγραμματισμένο γεγονός, αφού και πέρυσι είχε συμβεί. Σε περίπτωση που βρεθούν επιπρόσθετες βλάβες, κατά την συντήρηση, τότε το διάστημα που έχει οριστεί για την επισκευή μπορεί να πάρει παράταση.

    Η Gazprom δεν δρομολογεί εκ νέου τις ροές μέσω άλλων αγωγών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια παρατεταμένη μειωμένη ροή, είπαν αναλυτές της Goldman Sachs. Η Γερμανία προειδοποίησε για ύφεση σε περίπτωση που σταματήσει η παροχή. Το πλήγμα για την οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε 193 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο μισό του 2022, σύμφωνα με την βιομηχανική ένωση vbw του κρατιδίου της Βαυαρίας.

    Αυτό με την σειρά του θα έχει κλιμακωτές συνέπειες, αφού 5,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίες θα επηρεαστούν, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνουν στα ύψη. Οι χονδρικές τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 400% από τον περασμένο Ιούλιο. Από το «κλείσιμο» του Nord Stream θα επηρεαστεί και η Ρωσία, καθώς θα χάσει μέρος των εσόδων της.

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Γαλλία: Σκάνδαλο με την Uber και τον Emmanuel Macron που φαίνεται να είχαν κάνει «μυστική συμφωνία»

    Σάλος στις ΗΠΑ: Στο φως της δημοσιότητας χυδαία μηνύματα του Hunter Biden για την Πρώτη Κυρία

    ΤUI: Ρεκόρ όλων των εποχών φέτος για τον ελληνικό τουρισμό – Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί