Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η δίκη του Anwar Raslan
    2. Οι κραυγές των βασανιστηρίων

    Σε ισόβια καταδίκασε το γερμανικό δικαστήριο τον Anwar Raslan, ένας πρώην συνταγματάρχη των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε φυλακή της Δαμασκού. Το όνομά του, έχει συνδεθεί με βασανιστήρια 4.000 ανθρώπων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, και συγκεκριμένα στην φυλακή που ήταν γνωστή ως «Κόλαση στη Γη».

    Σύμφωνα με το BBC, η δίκη στο Koblenz είναι η πρώτη που διεξάγεται παγκοσμίως για τις ωμότητες και βιαιότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Bashar al-Assad.

    Ο 58χρονος Raslan, ο πρώην συνταγματάρχης της Κρατικής Ασφάλειας από την οποία λιποτάκτησε το 2012, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια για τον φόνο 58 ανθρώπων και τον βασανισμό 4.000 ακόμα, στο κέντρο κράτησης Al-Khatib, γνωστό και ως παράρτημα 251, από τις 29 Απριλίου 2011 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

    Ωστόσο η εισαγγελία επισήμανε ότι στη διάρκεια της δίκης μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία για τον φόνο μόνο 30 ανθρώπων.

    Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το ανώτατο δικαστήριο του Koblenz καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Eyad-al-Gharib, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση. Ο Eyad-al-Gharib βοήθησε στη σύλληψη διαδηλωτών, που στη συνέχεια βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

    Η δίκη του Anwar Raslan

    Ότι είναι σημαντική δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε. Η άνευ προηγούμενου αντιμετώπιση χιλιάδων Σύριων, που είχαν εγκαταλείψει την χώρα και είχαν βρεθεί στη Γερμανία, έχει αφήσει τρομερές ιστορίες πίσω της για όσους αντιτάχθηκαν στο καθεστώς του Assad.

    Ο Wolfgang Kaleck, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ηγήθηκε της υπόθεσης, υποστήριξε πως είναι δύσκολο να μιλήσουμε για δικαιοσύνη δεδομένου ότι στον τραγικό επίλογο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες δολοφονήθηκαν.

    Ο ίδιος ο Anwar Raslan παρέμεινε σιωπηλός καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης του, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, οι δικηγόροι του παρέδωσαν ένα γραπτό μήνυμα του πελάτη τους, σύμφωνα με το οποίο ο πρώην συνταγματάρχης αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων. Οι δικηγόροι του, μάλιστα, δεν έπαψαν να ισχυρίζονται ότι λιποτάκτησε από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

    Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, ήταν πως η δίκη έδωσε φωνή σε όσους το καθεστώς Assad, προσπάθησε να φιμώσει. Πενήντα επιζώντες κατέθεσαν στο δικαστήριο στο Koblenz.

    Οι κραυγές των βασανιστηρίων

    Οι ιστορίες τους ήταν απόλυτα τρομακτικές. Το δικαστήριο άκουσε με προσοχή το πώς οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν με κρύο νερό. Άλλοι βιάστηκαν ή κρεμάστηκαν από το ταβάνι, για ώρες. Οι βασανιστές τους παράλληλα, τους έσκισαν τα νύχια και τους έκαναν μέχρι και ηλεκτροσόκ.

    Ένας επιζών είπε πως άκουγε τις κραυγές των ανθρώπων που βασανίζονταν όλη μέρα, επί καθημερινής βάσεως. Ένας άλλος κατέθεσε πως οι βασανιστές του χρησιμοποιούσαν ειδικά εργαλεία και έδειχναν να απολαμβάνουν αυτό που έκαναν.

    Κάποιοι μάρτυρες αρνήθηκαν να εμφανιστούν, ενώ άλλοι κατέθεσαν με κρυμμένο το πρόσωπο ή φορώντας περούκα φοβούμενοι για τυχόν αντίποινα εναντίον συγγενών τους που παραμένουν στη Συρία.

    Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο φωτογραφίες που τράβηξε ο «Καίσαρας». Αυτός ο πρώην στρατιωτικός φωτογράφος έβγαλε από τη Συρία, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες από χιλιάδες κρατούμενους που φονεύθηκαν. Άλλος Σύρος κατέθεσε για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στους οποίους ρίχνονταν τα πτώματα των κρατούμενων που πέθαιναν.

    Με δεδομένη τη σημασία της απόφαση για τους Σύριους πρόσφυγες, το δικαστήριο, αν και αρνήθηκε να βιντεοσκοπηθεί η διαδικασία, αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του ταυτόχρονα και στα αραβικά.