Ο -κάποτε- πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γη και ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos πήρε μία μεγάλη απόφαση. Δεσμεύεται να δωρίσει σχεδόν όλο το σύνολο της τεράστιας περιουσίας του σε φιλανθρωπίες.

    Για τί ποσό μιλάμε; Για σχεδόν 124 δισεκατομμύρια δολάρια. Διόλου ευκαταφρόνητο.

    Ο δισεκατομμυριούχος έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη στο CNN, όπου αποκάλυψε ότι θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του στην «μάχη» κατά της εγκληματικής αλλαγής και στην στήριξη «εκείνων που μπορούν να φέρουν ενότητα στην ανθρωπότητα σε καιρούς πολύπλοκων κοινωνικών αναταραχών και πολιτικών διχασμών».

    Παρά τις λίγες λεπτομέρειες που έδωσε ο 58χρονος για να εξηγήσει την τολμηρή του αυτή δήλωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακοινώνει κάτι τέτοιο από τον χωρισμό του από την Mackenzie Scott, η οποία είναι γνωστό πόσο ασχολείται με το φιλανθρωπικό της έργο.

    Η Scott συνεχίζει να διαθέτει υπερβολικό πλούτο και μετά το διαζύγιό της με τον Bezos, ενώ έχει δώσει και 3.8 δισ. δολάρια από αυτά σε φιλανθρωπίες. 

    Οι επικριτές του Bezos «φωνάζουν» εδώ και χρόνια πως δεν γίνεται ένας άνθρωπος με τόσο μεγάλο πλούτο να μην δίνει πίσω στους φτωχούς.

    Την ίδια στιγμή, η δέσμευσή του δεν τους συγκίνησε όλους, με πολλούς να τον κατηγορούν ότι το να ανακοινώνει πως θα δώσει την περιουσία του για την αντιστροφή της κλιματικής καταστροφής είναι απλώς υποκριτικό, όταν ο ίδιος είναι από τους υπαίτιούς της, με το Amazon και τις θυγατρικές τους να μολύνουν και αυτές σε μεγάλο βαθμό τον πλανήτη.

    Η συνέντευξη του στο CNN έγινε με την νέα του σύντροφο στο πλάι, την πρώην δημοσιογράφο Lauren Sánchez, η οποία αποσύρθηκε από το επάγγελμά της για να ασχοληθεί με τις φιλανθρωπίες μαζί με το «αγόρι» της.

    Πρόκειται για την πρώτη κοινή συνέντευξη του ζευγαριού, οι οποίοι άρχισαν να βγαίνουν το 2019.

    Ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι πολιτικές απόψεις του Bezos αλλά και η γνώμη του για μία ενδεχόμενη νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία εμφανώς απειλεί την υφήλιο.

    Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο Jeff Bezos με την σύντροφό του, Lauren Sánchez /Shutterstock.