Πίνακας Περιεχομένων
    1. Είναι τελικά όλα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;

    Δεν μπορούμε να πούμε πως η Ευρώπη βιώνει και τις καλύτερες ημέρες. Όχι μόνο οι πυρκαγιές κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά ταυτόχρονα ένα σφοδρό κύμα καύσωνα οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, περίπου 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ακραία ζέστη, ενώ την ίδια ώρα, και οι δύο χώρες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τρομακτικές πυρκαγιές, οι οποίες εξαπλώθηκαν και στη γειτονική Γαλλία.

    Ακραίο κύμα καύσωνα βίωσαν και οι Βρετανοί, οι οποίοι είδαν θερμοκρασίες ρεκόρ για τη χώρα τους. Αναφορικά με τα διεθνή μέσα, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη, ενώ πρωτόγνωρες εικόνες είδαν και οι Λονδρέζοι, με φωτιές που ξέσπασαν και έκαψαν τα πάντα στο πέρασμα τους.

    Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια εξήγηση, στο γιατί η Ευρώπη «χτυπιέται» συνεχώς από ακραίο κύμα καύσωνα κι αν αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, το Politico έκανε τις δικές του αναλύσεις. Όπως αναφέρει στο κείμενό του, οι ειδικοί λένε πως το νέο κύμα που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη, μετά από ημέρες έντονων καιρικών φαινομένων στην Ιβηρική Χερσόνησο, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτό που δεν θέλουν με τίποτα οι κυβερνήσεις, είναι μια επανάληψη του 2003, όπου τότε ο καύσωνας στην Ευρώπη στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. Η θερμοπληξία και η θερμική εξάντληση είναι οι άμεσοι κίνδυνοι, αφού αυξάνεται η εφίδρωση για να δροσιστεί το σώμα μέσω της εξάτμισης. Επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα διαστέλλονται επιτρέποντας στο αίμα να μετακινηθεί από το κέντρο του σώματος προς τα άκρα του. Χωρίς ενυδάτωση αυτό μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά, η αρτηριακή πίεση να πέσει επικίνδυνα χαμηλά – οδηγώντας, σε ακραίες περιπτώσεις, σε οργανική ανεπάρκεια.

    Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου και των οργάνων, αν δεν παρασχεθεί ταχύτατα επείγουσα θεραπεία. «Οι καύσωνες πραγματικά σκοτώνουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε η Hannah Cloke, ερευνήτρια φυσικών κινδύνων στο Πανεπιστήμιο του Reading.

    Στο μεταξύ, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα κτίρια δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν θερμοκρασίες ακόμη και 5 βαθμούς πάνω από τους 20C, σύμφωνα με την Mariam Zachariah, κλιματολόγο στο Imperial College του Λονδίνου. Κι αυτό ας πούμε στη βόρεια Ευρώπη, είναι μεγάλο ζήτημα, αφού εκεί τα σπίτια έχουν χτιστεί ώστε να αντέχουν καλύτερα στο κρύο, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές θερμοκρασίες να εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα. Μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών των σπιτιών διαθέτει κλιματισμό.

    Οι πόλεις που δεν χτίστηκαν για να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες δεν διαθέτουν επίσης σε πολλές περιπτώσεις τις κατάλληλες υποδομές για να δροσιστούν οι κάτοικοί τους -σκιές, πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και νερό – ή μέτρα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν τους πιο ευάλωτους.

    Είναι τελικά όλα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής;

    Το Politico γράφει ένα μεγάλο «Ναι» και προσθέτει πως η συσσώρευση CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων έχει κάνει τους καύσωνες πιο έντονους και πιο συχνούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Το να χτυπάνε 40αρια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από ‘δω και στο εξής πιθανό. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τα κύματα καύσωνα με δύο τρόπους, δήλωσε ο Zachariah. Ο ένας είναι απλά με την παγίδευση περισσότερης θερμότητας στο παγκόσμιο σύστημα. «Μια θερμότερη ατμόσφαιρα σημαίνει περισσότερα ακραία φαινόμενα θερμότητας», είπε.

    Ο δεύτερος αντίκτυπος είναι «δυναμικός» – δηλαδή η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, η οποία μπορεί να φέρει ζέστη και βροχή σε περιοχές που κανονικά δεν έχουν τέτοια φαινόμενα. Στην περίπτωση της Ευρώπης, φέτος μια αργά κινούμενη περιοχή υψηλής πίεσης έφερε καυτό αέρα από τη Βόρεια Αφρική.

    Αυτού του είδους τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο συχνά τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών, κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Φωτιά: Ζεις σε περιοχή με υψηλό κίνδυνο και αφήνεις το κατοικίδιο σου μόνο του…ΜΠΡΑΒΟ!

    Ιαπωνία: 30 θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν σχεδόν νεκρές με τραύματα στον λαιμό – Πού μπορεί να οφείλονται

    Μύκονος: Ελεύθεροι η Ελληνίδα concierge και ο Αλβανός ντίλερ