Ο Graham Phillips, γεννημένος στο Νότιγχαμ, έφυγε από το Λονδίνο για να μετακομίσει στην Ουκρανία. Εκεί δημιούργησε ένα blog όπου συνδύαζε κριτικές για οίκους ανοχής με παρατηρήσεις της καθημερινής ζωής στο Κίεβο. Μια δεκαετία αργότερα, έγινε YouTuber και πλέον κατηγορείται για πιθανά εγκλήματα πολέμου, παίρνοντας συνέντευξη από έναν Βρετανό που συνελήφθη από τον ρωσικό στρατό.

    Ο πρωθυπουργός Boris Johnson είπε στους βουλευτές ότι ανησυχεί για τα «προπαγανδιστικά μηνύματα» του Phillips με τον Aiden Aslin, έναν Βρετανό υπήκοο που έζησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία, υπηρετώντας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο τοπικός βουλευτής Robert Jenrick το προχώρησε παρακάτω, λέγοντας ότι το βίντεο του Phillips δείχνει τον ψηφοφόρο του «δεμένο με χειροπέδες, σωματικά τραυματισμένο και να του παίρνει συνέντευξη υπό πίεση για λόγους προπαγάνδας».

    Είπε ότι πρόκειται για παραβίαση των συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και ότι «ο Graham Phillips κινδυνεύει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου». Ο Aslin συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ υπερασπιζόταν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, αν και παραμένει ασαφές πώς κατέληξε να δίνει συνέντευξη στον Phillips.

    Οι δύο άνδρες έχουν καταγωγή από το Nottinghamshire: o 28χρονος Aslin από την πόλη Newark-on-Trent, που βρίσκεται πολύ κοντά σε απόσταση από εκείνη του Phillips. O Aslin μετακόμισε στην Ουκρανία, γνώρισε μια ντόπια γυναίκα και εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ ο Phillips ακολούθησε μια πολύ διαφορετική διαδρομή και υπήρξε εδώ και πολύ καιρό το αγαπημένο φερέφωνο των φιλορωσικών κυβερνήσεων στην περιοχή του Ντονμπάς.

    Έχει λάβει μετάλλια από το ρωσικό κράτος για το ρεπορτάζ του και τάχθηκε στη ρωσική γραμμή, υποδηλώνοντας τις τελευταίες εβδομάδες ότι η Ουκρανία διοικείται από Ναζί και ότι η σφαγή των Ουκρανών στην Μπούτσα ήταν σκηνοθετημένη.

    Ο Phillips επιμένει ότι το έργο του χρηματοδοτείται από τον εαυτό του και ζητά τακτικά δωρεές από τους 264.000 συνδρομητές του στο YouTube, αλλά κερδίζει επίσης χρήματα από διαφημίσεις YouTube που πληρώνονται από μεγάλες δυτικές εταιρείες. Οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη του Phillips με την Aslin για παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης έγιναν δεκτοί με πληρωμένες διαφημίσεις με τον Piers Morgan να μιλά για την εκπομπή του στο επερχόμενο κανάλι TalkTV.

    Στο μεταξύ, το YouTube έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αφαιρέσει τα βίντεο του Phillips, παρά τις εκκλήσεις από πολιτικούς να αφαιρέσουν το κανάλι.

    Σύμφωνα με μια συνέντευξη του 2014 στο BuzzFeed News, ο Phillips πήγε για πρώτη φορά στην Ουκρανία όταν ταξίδεψε ως οπαδός σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου της Αγγλίας. Σε ηλικία 30 ετών, εγκατέλειψε τη δουλειά του στο πλέον ανενεργό κυβερνητικό Κεντρικό Γραφείο Πληροφοριών και μετακόμισε στη χώρα όπου εκεί ανακάλυψε τον εαυτό του ως δημοσιογράφος.

    Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το 2014, τα βίντεο που αναρτούσε ο ίδιος στο YouTube ήταν μια σχετική καινοτομία εκείνη την εποχή και ενθουσίασαν τη Ρωσία, με το ειδησεογραφικό κανάλι RT που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο να τον χρησιμοποιεί για λίγο ως ανεξάρτητο δημοσιογράφο,. αν και ποτέ δεν απέκτησε πλήρη απασχόληση στο δίκτυο. Η κράτησή του από την ουκρανική κυβέρνηση στα περίχωρα της Μαριούπολης του έδωσε την πολυπόθητη φήμη, αλλά σύντομα έφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς το ενδιαφέρον της Δύσης για τη σύγκρουση, υποχώρησε.

    Τα βίντεο του στη συνέχεια εστίαζαν σε επισκέψεις στην Κριμαία, προσελκύοντας μόνο μερικές χιλιάδες προβολές. Ένα απόσπασμα τον έδειχνε να καυχιέται πως ήταν ο μόνος δυτικός δημοσιογράφος που παρακολούθησε μια περιοδεία στον «θρυλικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» της Ρωσίας και πήρε ένα μικρό σκάφος για να δει τη δύναμη της ναυαρχίδας Moskva.

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Phillips βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, βιντεοσκοπώντας τον εαυτό του σε διαδηλώσεις κατά των Black Lives Matter στο κεντρικό Λονδίνο. Μόλις τον Φεβρουάριο, ανέβασε ένα βίντεο στο κέντρο του Λονδίνου απέναντι από το Κοινοβούλιο. Το επίπεδο της σκαλωσιάς στον Πύργο της Ελισάβετ υποδηλώνει ότι καταγράφηκε την ίδια στιγμή, που σημαίνει ότι βρισκόταν στη Βρετανία όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Στη συνέχεια κατάφερε να επιστρέψει σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία, παρά τις λίγες αεροπορικές εταιρείες που πετούσαν στην περιοχή, και έγινε ένα από τα λίγα άτομα της Δύσης που τραβούσαν βίντεο από την κατεχόμενη περιοχή μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις. Το πώς κατέληξε σε ένα δωμάτιο παίρνοντας συνέντευξη από την Aslin παραμένει ασαφές – αν και του έδωσε το προφίλ που πάντα φαινόταν να λαχταρούσε.

    Με πληροφορίες από Guardian

    Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

    Ρωσία: Εκτόξευσε δοκιμαστικά βαλλιστικό πύραυλο – «Καταλάβαμε την Μαριούπολη»

    Περιστέρι: Εντοπίστηκε η 15χρονη στο κέντρο της Αθήνας