Μία σειρά ασκήσεων με αληθινά πυρά ξεκίνησε από το πρωί η Κίνα, από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, κοντά στην Ταϊβάν. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία επίδειξη δύναμης καθώς έλαβε χώρα σε σημαντικές ναυτιλιακές διόδους για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Η ένταση στην περιοχή εντάθηκε μετά την επίσκεψη στο νησί της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.

  Η Pelosi αναχώρησε από την Ταϊβάν χθες, Τετάρτη, μετά από ένα ταξίδι που αψήφησε μια σειρά έντονων απειλών από το Πεκίνο. Η Κίνα θεωρεί ότι το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, αποτελεί έδαφός της.

  Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια, κατά την οποία κατέστησε «αναμφισβήτητα σαφές» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα εγκαταλείψουν» έναν δημοκρατικό σύμμαχο όπως η Ταϊβάν.

  Μια φρεγάτα κλάσης Cheng Kung πυροδοτεί αντιαεροπορικό πύραυλο στο πλαίσιο ναυτικής άσκηση ανοικτά της Ταϊβάν την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022.

  Η επίσκεψη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από το Πεκίνο, το οποίο ορκίστηκε «τιμωρία». Σύντομα, ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στις θάλασσες γύρω από την Ταϊβάν σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο.

  Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν ζωντανά πυρά σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και θα πραγματοποιηθούν σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία η Κίνα περικυκλώνει την Ταϊβάν σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή του νησιού.

  Η αντίδραση της Ταϊβάν; Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και ότι το νησί είναι προετοιμασμένο για σύγκρουση αλλά δεν θα το επιδιώξει. Έχει περιγράψει τις ασκήσεις ως «μια παράλογη κίνηση αμφισβήτησης της διεθνούς τάξης».

  Ταυτόχρονα, εξέδωσε προειδοποιήσεις την Τετάρτη προς τα πλοία να αποφύγουν τις περιοχές που χρησιμοποιούνται για τα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια. Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊβάν είπε ότι οι ασκήσεις θα διαταράξουν 18 διεθνείς διαδρομές που διέρχονται από το FIR της.

  Το ΜΜΕ του Πεκίνου Global Times ανέφερε, επικαλούμενη στρατιωτικούς αναλυτές, ότι πρόκειται για ασκήσεις «άνευ προηγουμένου» και ότι πύραυλοι θα πετάξουν πάνω από την Ταϊβάν για πρώτη φορά.

  Το Πεκίνο υπερασπίστηκε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις ως «απαραίτητες και δίκαιες», επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κλιμάκωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

  «Στον σημερινό αγώνα γύρω από την επίσκεψη της Pelosi στην Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες, η Κίνα είναι το θύμα» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε τακτική ενημέρωση την Τετάρτη.

  Την ίδια στιγμή, Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν «στο πλαίσιο προετοιμασίας για την πραγματική μάχη».

  Οι ασκήσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής.

  Διαβάστε ακόμη στο Nitro.gr:

  Nancy Pelosi: Το μήνυμα που υπάρχει πίσω από το ροζ κοστούμι της στην Ταϊβάν

  Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς μας επηρεάζει όλους μια πιθανή εισβολή της Κίνας;

  Σαντορίνη: Στον θεό η φοροδιαφυγή – Δεν κόπηκαν αποδείξεις 255.000 ευρώ