Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η ασθενής της Νέας Υόρκης

    Μια αμερικανική ερευνητική ομάδα, λέγεται πως πιθανώς να γιάτρεψε για πρώτη φορά στην ιστορία μια γυναίκα που έπασχε από HIV. Η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε την – όπως την αποκάλεσαν – «ασθενή της Νέας Υόρκης», χρησιμοποίησε μια μέθοδο μεταμόσχευσης τελευταίας τεχνολογίας, η οποία αναμένουν να αποτελέσει την έναρξη της θεραπείας του HIV, την οποία θα μπορούν να ακολουθήσουν πολλοί ακόμη ασθενείς ετησίως.

    Ο Carl Dieffenbach, διευθυντής του οργανισμού Division of AIDS, στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), δήλωσε στο NBC News, πως οι τελευταίοι θρίαμβοι τους στην θεραπεία του HIV, δίνουν ελπίδα σε επιστήμονες και νοσούντες.

    Στην πρώτη περίπτωση θεραπείας της νόσου, που θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχής, οι ερευνητές ανέλαβαν τον Αμερικανό ασθενή Timothy Ray Brown, για θεραπεία της οξείας μυελώδους λευχαιμίας ή AML. Ο ασθενής, έλαβε μόσχευμα από δότη ο οποίος έπασχε από μια σπάνια γενετική ανωμαλία, η οποία καθιστά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ανθεκτικά προς τον ιό HIV. Η στρατηγική στην περίπτωση του Brown, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008, έχει θεραπεύσει έκτοτε άλλους δυο ασθενείς. Ωστόσο, έχει αποτύχει να θεραπεύσει αρκετούς άλλους.

    Μετά την καταπολέμηση του Covid-19 οι επιστήμονες βάζουν στο στόχαστρο τον καρκίνο

    Η θεραπευτική αυτή διαδικασία, έχει δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με άλλου ανθρώπου, θεραπεύοντας τον καρκίνο του ενώ παράλληλα τον θεραπεύουν και από τον HIV. Οπότε στόχος των φυσικών, είναι να καταστρέψουν το πρωτότυπο ανοσοποιητικό με χημειοθεραπεία και μερικές φορές με ακτινοβολίες. Η ελπίδα τους είναι πως καταστρέφοντας το αρχικό ανοσοποιητικό, καταστρέφουν ταυτόχρονα και τα κύτταρα που τροφοδοτούν τον HIV, παρά την θεραπεία που μπορεί να λαμβάνει ο ασθενής. Στην συνέχεια, παρέχοντας του το μόσχευμα με τα κύτταρα που αμύνονται στη νόσο, νέα κύτταρα της που ενδεχομένως επιχειρήσουν να προσβάλουν τον οργανισμό του ασθενούς, να αποτύχουν.

    Αρκετοί ειδικοί ωστόσο, δηλώνουν πως είναι ανήθικο να προσπαθεί κανείς να θεραπεύσει τον HIV μέσω κυτταρικού μοσχεύματος, αφού αποτελεί μια τοξική, μερικές φορές θανατηφόρα διαδικασία, σε κάποιον που δεν βρίσκεται σε τελικό στάδιο καρκίνου ή δεν πάσχει από ασθένεια που τους καθιστά επίδοξους θεραπεύοντες.

    Η ασθενής της Νέας Υόρκης

    Η «ασθενής της Νέας Υόρκης», όπως αποκαλούν την γυναίκα που δέχτηκε την θεραπεία, επειδή έλαβε χώρα στο ιατρικό κέντρο Presbyterian Weill Cornell, της Νέας Υόρκης, διαγνώστηκε με HIV το 2013 και με λευχαιμία το 2017.

    Οι Bryson και Persaud, συνεργάστηκαν με δίκτυο ερευνητών με σκοπό να πραγματοποιήσουν εργαστηριακές έρευνες για να αξιολογήσουν την περίπτωση της ασθενούς. Η ερευνητική ομάδα, αντιμετώπισε την πρόκληση του να βρουν δότη του οποίου τα κύτταρα θα μπορούν να θεραπεύσουν και τον καρκίνο αλλά και τον HIV.

    Παραδοσιακά, τέτοιος δότης πρέπει να έχει αντίγονο λευκοκυττάρων (αλλιώς HLA), το οποίο θα ταιριάζει στο μέγιστο με του ασθενούς ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα να ανταποκριθεί καλά το μόσχευμα. Ο δότης, πρέπει επίσης να πάσχει από αυτήν την σπάνια γενετική ανωμαλία που προκαλεί αντίσταση στον HIV.

    Η συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία, είναι συνηθέστερη σε ανθρώπους με καταγωγή από την βόρεια Ευρώπη και από αυτούς, μόνο το 1% έχει πιθανότητα να γεννηθεί με την συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα.

    Η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για να γιατρέψει την «ασθενή της Νέας Υόρκης», γνωστή ως haplo-cord μόσχευμα, αναπτύχθηκε από την ομάδα του Weill Cornell, με στόχο να διευρύνει τις επιλογές θεραπείας κατά του καρκίνου σε ανθρώπους με κακοήθεια στο αίμα που δεν έχουν ακριβή δότη του HLA.

    Πρώτα, ο καρκινοπαθής ασθενής λαμβάνει μόσχευμα από αίμα ομφάλιου λώρου, το οποίο περιέχει κύτταρα που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια ημέρα μετά, λαμβάνουν μεγαλύτερη δόση, από κύτταρα ενήλικου δότη. Τα κύτταρα του ενήλικου δότη αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς αλλά σε βάθος χρόνου αντικαθίστανται ολοκληρωτικά από τα κύτταρα που βρίσκονται στον ομφάλιο.

    Το μόσχευμα στην συγκεκριμένη ασθενή, ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη ίαση από την λευχαιμία για πάνω από τέσσερα χρόνια. Τρία χρόνια αφότου έλαβε το μόσχευμα της, εκείνη και οι γιατροί της διέκοψαν την θεραπεία του HIV. Δεκατέσσερις μήνες μετά, δεν έχει επανακυλήσει.

    Πολλαπλές εξετάσεις με υπέρυθρες εντόπισαν μηδενικό φορτίο HIV στα κύτταρα του ανοσοποιητικού της, το οποίο θα μπορούσα να πολλαπλασιαστεί και δεν εντόπισαν και κανένα αντίσωμα HIV ή οποιοδήποτε ανοσοποιητικό κύτταρο που επιτίθεται στον ιό. Απέσπασαν επίσης ανοσοποιητικά κύτταρα από την γυναίκα και σε εργαστηριακό πείραμα προσπάθησαν να τα προσβάλουν με HIV. Η προσβολή με τον ιό, απέτυχε.

    Ο οργανισμός της γυναίκας είναι πια θωρακισμένος και υγιής και η περίπτωση της, αποτελεί προάγγελο της θεραπείας κατά της θανατηφόρας νόσου.

    Πηγή: NBC News