Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η διπλωματία αποτυγχάνει

    Οι επιλογές και οι προκλήσεις του Joe Biden στην Ουκρανία, είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολες. Καθώς ο τρόμος του πολέμου γίνεται όλο και εντονότερος, οι επιλογές του θα γίνουν όλο και πιο σκληρές. Από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε τη βίαιη επίθεση της τον περασμένο μήνα, ο Biden, έσπευσε να τιμωρίσει και να απομονώσει τον πρόεδρο Vladimir Putin και να διακόψει τη σφαγή πολιτών, παρέχοντας αμυντικά όπλα στην κυβέρνηση του Κιέβου.

    Ωστόσο, προσάρμοσε τις δράσεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφύγει μια άμεση επικίνδυνη διαμάχη με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία, την ώρα που προσπαθούσε να διαχειριστεί την εύθραυστη πολιτική κατάσταση στην πατρίδα του.

    Καθώς ο Putin εξελίσσει την επίθεση του, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, γίνεται όλο και πιο απελπισμένος, με τις απώλειες άμαχων πολιτών να γίνονται όλο και περισσότερες μέρα με τη μέρα. Όλα αυτά, καθιστούν την προσπάθεια του Biden για τήρηση των ισορροπιών, όλο και πιο δύσκολη.

    Η πολιτική πίεση που ασκείται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ύστερα από μια περίοδο ασυνήθιστης ενότητας στην Ουάσινγκτον, πρόκειται επίσης να αυξηθεί. Εν τω μεταξύ, ο υπόλοιπος κόσμος, αναγκάζεται να βλέπει την απάνθρωπη επίθεση και τους βομβαρδισμούς του Κιέβου.

    Σε μια σημαντική, για την Ουάσινγκτον στιγμή, την Τετάρτη, ο Zelensky, θα απευθύνει εικονικό διάγγελμα στο Κογκρέσο. Η πρόσφατη ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο, η οποία συγκρίθηκε με εκείνη του Τσόρτσιλ, απηύθηνε δραματική έκκληση προς του νομοθέτες.

    Marina Ovsyannikova: Η Ρωσίδα δημοσιογράφος που ύψωσε πανό για την Ουκρανία σε δελτίο ειδήσεων – Κινδυνεύει με φυλάκιση

    Το πρόβλημα του Biden, είναι πως αφότου εξαπέλυσε έναν καθολικό οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία, με εξαιρετικά σκληρές κυρώσεις, τώρα θα πρέπει να περιορίσει τις κινήσεις του, ώστε ναι μεν να ασκήσει πιέσεις στον Putin, αλλά χωρίς να ρισκάρει έναν άμεσο στρατιωτικό ή ψηφιακό πόλεμο. Κάποιοι επικριτές του Αμερικανού προέδρου στο Κογκρέσο και μέλη της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του κόμματος του, ισχυρίζονται πως είναι περισσότερο προσεκτικός από όσο πρέπει.

    Παρ’όλα αυτά, ο Biden παραμένει ο πρώτος ηγέτης από το 1980, που αναλαμβάνει να ελέγξει την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου από τη Μόσχα. Θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που ρωσικό πυρομαχικό επιτεθεί σε περιοχή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη – ένα σενάριο που τουλάχιστον στη θεωρία, θα έβαζε σε ισχύ το Άρθρο 5.

    «Η προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου, κάποτε αποτελούσε σενάριο επιστημονική φαντασίας, ωστόσο πλέον, αποτελεί μια σοβαρή πιθανότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, αναφερόμενος στον Putin και στις ανατριχιαστικές απειλές του για πυρηνική επίθεση.

    Η διπλωματία αποτυγχάνει

    Και σαν να μην ήταν το στρατηγικό ρίσκο ήδη υψηλό, η τεράστια σημασία των επόμενων κινήσεων του Biden, γίνεται όλο και μεγαλύτερη, εξαιτίας της αποτυχίας διεθνών διπλωματικών προσπαθειών να πειστεί ο Putin να κάτσει κάτω να συζυτήσει με την Ουκρανία.

    Ο Ρώσος πρόεδρος μετέτρεψε τη χώρα του σε μια οικονομική, διπλωματική, πολιτισμική παρειά. Η Ρωσία ήδη έχει ντροπιαστεί, εξαιτίας της αργής ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων της και ύστερα από την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών. Το σαββατοκύριακο που προηγήθηκε, ενείχε άδικες επιθέσεις σε άμαχους πολίτες, με στόχους διαμερίσματα κατοικιών και βομβαρδισμούς ολόκληρων πόλεων.

    Το θέαμα της ασταμάτητης επίθεσης των Ρώσων στο Κίεβο, με μαζικές απώλειες πολιτών και ανεπανόρθωτες καταστροφές, αφήνουν τον Biden εκτεθειμένο στην κατηγορία ότι δεν επενέβη για να εμποδίσει την γενοκτονία ή τα εγκλήματα πολέμου.

    Ο Biden, που ήρθε στην εξουσία εκφράζοντας την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη του εν μέσω πανδημίας, μπορεί εν τέλει να γίνει ο πρόεδρος που θα πρέπει να εξηγήσει στον Zelensky, γιατί η Δύση δεν έκανε περισσότερα για να σώσει την Ουκρανία.

    πηγή: CNN

    Διαβάστε ακόμα:

    Putin: Πόσο εφικτό είναι για τη Δύση να τον καταστρέψει οικονομικά;

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς είναι η ζωή στο Κίεβο – «Οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευγενικοί»

    Κίνα: «Έχει αποφασίσει να στείλει βοήθεια στη Ρωσία» – Τι φοβούνται Αμερικανοί αξιωματούχοι