Πίνακας Περιεχομένων
    1. Χρειάστηκαν οι ειδικές δυνάμεις και 1.638 αξιωματικοί από όλη τη Γερμανία για να μπορέσουν να συλλάβουν τους υπεύθυνους.

    Περίπου στις 4:50 τα ξημερώματα της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου το 2019 πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο μεγαλύτερες ληστείες πολυτελών αντικειμένων που απασχόλησε όχι μόνο την αστυνομία αλλά και τον τύπο. Επρόκειτο για ιστορικά διαμάντια συνολικής αξίας 128 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία εκλάπησαν από το Green Vault, στην Γερμανία.

    Η συγκεκριμένη ληστεία υπήρξε τόσο άρτια οργανωμένη που οι υπεύθυνοι που ανέλαβαν την υπόθεση ήταν σίγουροι ότι οι δράστες είχαν εσωτερική πληροφόρηση αναφορικά με τον χώρο και ιδιαίτερα το σημείο όπου φυλάσσονταν τα κοσμήματα. Όλες τους οι κινήσεις ήταν οργανωμένες με κάθε λεπτομέρεια ενώ φαίνεται ότι εμπλέκονταν και αρκετά άτομα εκ των οποίων έχουν συλληφθεί τα έξι, τα οποία και κρατούνται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

    Τα κλοπιμαία, στο σύνολο τους κατασκευάστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης του  Φρειδερίκου Αυγούστου Γ’ ο οποίος στην συνέχεια, έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Σαξονίας. Μεταξύ άλλων, ήταν το κούμπωμα ενός καπέλου της δεκαετίας του 1780 διακοσμημένο με 115 μεγάλα και μικρότερα διαμάντια, ένα σπαθί 96 εκατοστών καθώς και μία θήκη όπου όλα μαζί περιείχαν περισσότερα από 800 διαμάντια.

    Χαρακτηριστικό της μοναδικότητας τους είναι όσα δήλωσε η  διευθύντρια της Κρατικής Συλλογής Τέχνης της Δρέσδης, Marion Ackermann η οποία είπε: «Η υλική τους αξία δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την ανυπολόγιστη ιστορική και πολιτιστική σημασία τους».

    Ο σύμβουλος ασφαλείας και πρώην διοικητής ειδικών επιχειρήσεων του New Scotland Yard στο Λονδίνο, δήλωσε στο CNN: «Εγκλήματα όπως αυτό είναι ολοένα και πιο σπάνια. Οι τεχνικές ασφαλείας έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου με είδη προστασίας υψηλής τεχνολογίας όπως τα συστήματα συναγερμού CCTV  άρα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εντοπισμού ενώ οι επίδοξοι ληστές χρειάζονται ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο και εσωτερική πληροφόρηση. Οι άνθρωποι αυτοί, σχεδίασαν πολύ προσεκτικά το πώς θα γινόταν η ληστεία και ποια θα ήταν η αντίδραση της αστυνομίας».

    Το αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την διαφυγή τους, είχε αποκτηθεί περίπου τέσσερις μήνες πριν, ενώ είχε αλλαχθεί και το χρώμα του για να μην γίνει εύκολα η ταυτοποίηση. Μετά την ληστεία, επέλεξαν να το κάψουν ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να βρεθούν ίχνη DNA μέσα σε αυτό, κάτι που συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

    Επιπλέον, λίγες μέρες πριν την ληστεία, είχαν κόψει τα προστατευτικά κάγκελα του παραθύρου τα οποία προσωρινά είχαν κολλήσει ξανά ώστε να μην κινήσουν τις υποψίες των περαστικών. Το συγκεκριμένο παράθυρο, από όπου και μπήκαν, βρισκόταν σε τυφλό σημείο και η κίνηση κοντά σε αυτό δεν ήταν ορατή από τις κάμερες ασφαλείας.

    Μετά την είσοδο τους κατευθύνθηκαν αμέσως στο σημείο όπου βρίσκονταν τα πολύτιμα αντικείμενα και αφού χτύπησαν εννέα φορές το προστατευτικό γυαλί κατάφεραν να αποσπάσουν το περιεχόμενο της προθήκης.

    Όλες οι ενέργειες, εκτός από λεπτομερώς οργανωμένες, ήταν και εξαιρετικά ακριβείς. Φαίνεται ότι οι δράστες γνώριζαν πράγματα αναφορικά με την ασφάλεια και την λειτουργία του χώρου που θα μπορούσαν να τα μάθουν μόνο από κάποιον που δούλευε μέσα στο κτίριο. Για τον λόγο αυτό, έγιναν συλλήψεις και μελών της ασφάλειας.

    Χρειάστηκαν οι ειδικές δυνάμεις και 1.638 αξιωματικοί από όλη τη Γερμανία για να μπορέσουν να συλλάβουν τους υπεύθυνους.

    Πέντε μέλη της φυλής Remmo, μιας από τις πλέον ισχυρές οικογένειες εγκληματιών της Γερμανίας, εμπλέκονταν στην ληστεία. Η Ιντερπόλ εξέδωσε κόκκινη ειδοποίηση για τα δίδυμα αδέρφια Abdul Majed R. και Mohamed R. τα οποία τελικά συνελήφθησαν με πέντε μήνες διαφορά όταν τελικά κατάφεραν να βρουν και τον  Abdul Majed στις 17 Μαΐου 2021.Ο έκτος και τελευταίος ύποπτος για την υπόθεση συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Τρεις από τους υπόπτους είναι αδέρφια και οι άλλοι τρεις ξαδέλφια τους.

    Ωστόσο, τα κοσμήματα δεν έχουν βρεθεί ακόμα και πιθανότατα αυτό είναι κάτι που θα αργήσει να συμβεί καθώς τα άτομα που τα ληστεύουν στην συνέχεια τα διοχετεύουν σε ένα κύκλωμα το οποίο θα μπορέσει να τα προωθήσει στην αγορά.

    Η δίκη της υπόθεσης αναμένεται να φέρει πολυετείς ποινές φυλάκισης για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

    Διαβάστε ακόμα: «Συρία: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS μετά από μεγάλη επιχείρηση των ΗΠΑ»