Σωτήρια είναι η βοήθεια που έστειλε η Ρωσία, καθώς τα τρία ιπτάμενα μεγαθήρια, Beriev-200 και Ilyushin il-76, θα επιχειρήσουν μαζί σήμερα για την κατάσβεση της φωτιάς στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Οδηγός του σχηματισμού θα είναι το ρωσικό Beriev και θα ακολουθούν τα δύο Ilyuoushin σε μία συντονισμένη επιχείρηση, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Να σημειωθεί ότι οι πιλότοι του Beriev επιχειρούν στην Ελλάδα καιρό, οπότε γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και το ανάγλυφο του εδάφους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε και τις επόμενες ώρες το αμφίβιο ρωσικό αεροσκάφος Beriev, μαζί με τα δύο γιγάντια Ilyushin, θα επιχειρήσουν σε σχηματισμό, επιχειρώντας να ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα.

    Και τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη μαζί θα ρίξουν 110 τόνους νερού την ίδια στιγμή: 12 τόνους το Beriev και από 49 τόνους το κάθε Ilyuoushin. Ο χρόνος πραγματοποίησης των επιχειρήσεων δεν έχει δοθεί. Οι ταυτόχρονες ρίψεις των τριών ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών θα πραγματοποιηθούν σήμερα, πιθανότατα τις πρωινές ώρες η μία και τις απογευματινές ώρες η δεύτερη. Οι ρίψεις θα γίνουν στην Πελοπόννησο, δηλαδή στην περιοχή της Αρκαδίας και της Ηλείας και στην Εύβοια, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει για ένατη ημέρα.

    Η ταυτόχρονη ρίψη των 110 τόνων νερού, θα δημιουργήσει ένα υδάτινο φράγμα για την ανακοπή της φωτιάς, κάτι που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα γίνει σε συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις και την αστυνομία, ώστε να μην υπάρχουν κάτοικοι, εθελοντές ή πυροσβεστικά κλιμάκια κοντά στο σημείο όπου θα γίνουν οι ρίψεις από το ρωσικό Beriev και τα δύο Ilyushin.

    Για τον συντονισμό της επιχείρησης έχουν γίνει συνεννοήσεις ανάμεσα στη ρωσική πλευρά που, έπειτα από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε πριν από λίγα 24ωρα στην Ελλάδα τα δύο τεράστια Ilyushin για συνδρομή στην κατάσβεση και την ελληνική, όπου έχουν ρόλο τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική, όσο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.