Δικαστήριο στην Ινδία καταδίκασε σε θάνατο 38 άτομα, για βομβιστικές επιθέσεις στις 26 Ιουλίου 2008, που έλαβαν χώρα στην Αχμενταμπάντ στην πολιτεία Γκουτζαράτ, και άφησαν πίσω τους 50 νεκρούς και 200 τραυματίες. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τόσοι πολλοί κατηγορούμενοι απειλούνται με θανατική ποινή, σε μία μόνο υπόθεση.

    Επιπλέον 11 άτομα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη από τον δικαστή AR Patel. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, περισσότερες από δώδεκα βόμβες εξερράγησαν στο Αχμενταμπάντ.

    Την ευθύνη ανέλαβε μια ισλαμική ομάδα, η Harkat-ul-Jihad-al-Islami, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν, αλλά πιστεύεται πως πλέον δεν είναι ενεργή.

    Donald Trump: Δικαστής τον υποχρεώνει να καταθέσει στον εισαγγελέα για πιθανή απάτη

    Οι επιθέσεις έγιναν σε δύο φάσεις. Η πρώτη σημειώθηκε κοντά σε πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα στο Αχμενταμπάντ και η δεύτερη, περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω από νοσοκομεία, όπου μεταφέρθηκαν θύματα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, ήταν ο επικεφαλής υπουργός, ο κορυφαίος εκλεγμένος αξιωματούχος της πολιτείας Γκουτζαράτ, εκείνη την εποχή.

    Η Ινδία έχει μια ιστορία με εντάσεις ανάμεσα σε Ινδουιστές και Μουσουλμάνους. Το 2002, σημειώθηκε η μεγαλύτερη βία, με 1.000 νεκρούς από πυρκαγιά σε τρένο γεμάτου Ινδουιστές προσκυνητές.

    Η αιτία δεν αποδείχθηκε ποτέ, αλλά οι ινδουιστές εξτρεμιστές κατηγόρησαν τους θανάτους στους μουσουλμάνους και αντέδρασαν μαινόμενοι στις μουσουλμανικές περιοχές.

    Ο Patel καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα τους κατηγορούμενους για φόνο, συνωμοσία για διεξαγωγή πολέμου κατά του κράτους και παράνομη οπλοκατοχή. Αθώωσε άλλους 28 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο.

    Συνάντηση Blinken και Lavrov την επόμενη εβδομάδα – Νέα αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων ανακοίνωσε η Μόσχα

    Με πληροφορίες από Guardian