Μόλις μια εβδομάδα αφότου ρωσικά πυρομαχικά ξεκίνησαν να σκορπούν τον θάνατο στην Ουκρανία, περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, περνώντας τα σύνορα γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών, σε ένα τρομακτικό και αβέβαιο μέλλον. Είμαστε όλοι μάρτυρες αυτού για το οποίο είχαν προειδοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη, την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση του αιώνα.

    Όλη την εβδομάδα, ολόκληρος ο κόσμος παρακολούθησε οικογένειες να παλεύουν να μπουν σε τρένα, πατεράδες να φιλούν τα παιδιά τους μέσα από παράθυρα αυτοκινήτων, πρόσωπα στα οποία διαφαίνεται το σοκ και η εξαθλίωση, σε όσους κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα με ασφάλεια.

    Οι περισσότεροι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, οδεύουν δυτικά, προς την Πολωνία, την Μολδαβία, την Σλοβακία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία, οι οποίες άνοιξαν τα σύνορα τους σε όσους κατάφεραν να διαφύγουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές για pushbacks και φυλετικές διακρίσεις ενάντια σε έγχρωμους ανθρώπους.

    Ουκρανία: Πολωνοί ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν πάνω από 100 ζώα εγκλωβισμένα στη δίνη του πολέμου

    Το UNHCR, το πρακτορείο των Ηνωμένων Εθνών, κάνει λόγο για τεράστια ανθρωπιστική κρίση η οποία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. Υπολογίζει πως περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες, ενώ εντός Ουκρανίας, εκατομμύρια ακόμη θα σκοτωθούν από ρωσικές βόμβες και ρουκέτες.

    Ήδη, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα της Πολωνίας, ενώ περίπου 50.000 με 80.000 ακόμη περνούν τα σύνορα καθημερινά. Πολλοί ακόμη περιμένουν μέχρι και 60 ώρες για να περάσουν τα σύνορα, σε θερμοκρασίες παγετού. Πολωνικοί οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας, εργάζονται πυρετωδώς στα σύνορα, με αποτέλεσμα οι πόροι τους να έχουν αρχίσει να ελαχιστοποιούνται επικίνδυνα.

    Η αντίδραση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ εκτυλίσσεται η προσφυγική κρίση, είναι εξίσου άμεσα και ενωτική. Μέλη κρατών-μελών της Ε.Ε, ανακοίνωσαν πως θα ενεργοποιήσουν την προσωρινή προστατευτική γραμμή, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 2001, στους πολέμους μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και Κόσσοβου.

    Εξαιρείται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετωπίζει διαφορετικά την κρίση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε αρχικά πως μόνο Ουκρανοί υπήκοοι που εγκαθίστανται στην χώρα θα έχουν την δυνατότητα να καλέσουν άμεσους συγγενείς. Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Kevin Foster, πρότεινα, σε πρόσφατα διεγραμμένο tweet, [πως οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα μπορούν να αιτηθούν για εργασία ως αγρότες σε φυτείες φρούτων.

    Ειδικοί στο ανθρωπιστικό ζήτημα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους εκατομμύρια ακόμη μελλοντικούς πρόσφυγες που θα κολλήσουν σε ευρωπαικά σύνορα και που δεν θα βιώσουν την ίδια αλληλεγγύη και φιλοξενία που επιδεικνύεται αυτή τη στιγμή στους Ουκρανούς.

    Την περασμένη εβδομάδα, μόλις λίγες ημέρες πριν την ρωσική εισβολή, το UNCHR, καταδίκασε την αυξανόμενη επίθεση και την κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια σε ανθρώπους που αιτούνταν άσυλο σε σύνορα χωρών της Ευρώπης, αφού πρόσφυγες αφέθηκαν σε λέμβους σε επικίνδυνα νερά, ολόγυμνοι, για να σταλθούν εντέλει πίσω στα ουκρανικά σύνορα, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Ο Jeff Crisp, από το τμήμα Προσφυγικής Μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανέφερε πως «Τα Ηνωμένα έθνη μιλούν για την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα, ωστόσο υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια Σύριοι που επίσης έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου. Τα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται, θα δοκιμάσουν τις αντοχές και την χωρητικότητα των παγκόσμιων προσφυγικών εγκαταστάσεων. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό που έρχεται».

    Πηγή: The Guardian