Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την απόφαση Roe v. Wade, καταργώντας μετά από 50 χρόνια το συνταγματικό δικαίωμα στην έκτρωση. Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο, που θα γραφτεί στην ιστορία των ΗΠΑ. Από εδώ και στο εξής, τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός εάν αποφασίσει το Κογκρέσο.

    Εδώ και καιρό έχει ξεσπάσει κοινωνικός αναβρασμός, καθώς πολλές πολιτείες – τουλάχιστον 26- έχουν ταχθεί κατά των αμβλώσεων. Κάποιες έχουν ήδη θεσπίσει αυστηρά μέτρα. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε στη κομβική υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, στην οποία η τελευταία κλινική αμβλώσεων στο Μισισιπή αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της πολιτείας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες και να ανατρέψει το Roe.

    Η ανατροπή της απόφασης Roe σημαίνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ταξιδέψουν μακριά για να κάνουν έκτρωση, κάτι δύσκολο για μετανάστριες χωρίς έγγραφα. Σε περίπτωση που μια πολιτεία απαγορεύει την άμβλωση, τότε οι γυναίκες θα πρέπει να ταξιδέψουν σε πολιτεία όπου θα παραμείνει νόμιμη ή να παραγγείλουν μέσω Διαδικτύου χάπια έκτρωσης.

    «Πιστεύουμε ότι οι ”Roe and Casey” πρέπει να ακυρωθούν», ανέφερε η γνώμη της πλειοψηφίας, που γράφτηκε από τον δικαστή Samuel Alito. Στην έκβαση της υπόθεσης προστέθηκαν και άλλοι πέντε συντηρητικοί δικαστές. «Το σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν προστατεύεται σιωπηρά από καμία συνταγματική διάταξη», ανέφερε.

    Ο Roe v. Wade ήταν μια απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών γενικά προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να κάνει άμβλωση.

    Η απόφαση είναι πιθανό να πυροδοτήσει περισσότερες διαμαρτυρίες και πορείες. Αναμένεται να εντείνει τη συζήτηση εντός και μεταξύ των κρατών σχετικά με τις αμβλώσεις. Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ενόψει της απόφασης, οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών έχουν θεσπίσει νόμους για να βοηθήσουν γυναίκες που ταξιδεύουν για αμβλώσεις. Από την άλλη οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, κάνουν ακριβώς το αντίθετο, περνώντας αυστηρά μέτρα. Κάποιοι έχουν ήδη συζητήσει για τη δίωξη γυναικών που επιδιώκουν αμβλώσεις βάσει του νόμου περί ανθρωποκτονιών.

    Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ γίνονται μια από τις τέσσερις μόνο χώρες από το 1994 που περιορίζουν τις αμβλώσεις, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Πολωνία, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ. 

    Διαβάστε επίσης στο Nitro.gr:

    Joe Biden: Τι γράφει το «σκονάκι» με τις οδηγίες για το πώς θα ενεργήσει σε συνάντηση – «Τώρα κάθισε στη θέση σου»

    Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Χάλκινη» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου – Τα 2 πρώτα μετάλλια για την Ελλάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση

    Ευλογιά των Πιθήκων: Εξελίσσεται σε «τρομαχτικούς» ρυθμούς – 50 έως τώρα οι μεταλλάξεις της